Русија

Кремљ: Русија никад није затварала врата преговорима

Москва помно прати разговоре турског и украјинског председника, казао је Песков
Кремљ: Русија никад није затварала врата преговоримаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Русија никада није затварала врата за преговоре о Украјини, али они за сада немају перспективу, рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је раније да би до јесени ситуација у Украјини требало да се промени и да би могло да дође до почетка преговора о мирном решењу.

"Говорили смо више пута и то на различитим нивоима, па и на највишим, да руска страна никада није затворила врата преговарачком процесу. Али за сада не видимо никакве изгледе за то", рекао је Песков.

Политичко и дипломатско решење у Украјини изостаје јер кијевски режим тренутно одбија могућност преговора, објаснио је Песков.

"У овом тренутку, нажалост, политичка и дипломатска средства нису од користи", казао је он, додајући  да Вашингтон "наглашено" не показује склоност према преговарачком процесу, а управо се одатле управља украјинским председником Владимиром Зеленским, који је законом забранио преговоре са Москвом.

Кремљ помно прати разговоре Зеленског и Ердогана

Москва помно прати разговоре турског председника Тајипа Ердогана и Владимира Зеленског, казао је Песков и додао да је Кремљ заинтересован за тај сусрет.

"Ово је важно", нагласио је.

Русија и Турска одржавају конструктивне партнерске односе. "Ценимо те односе и осећамо исто и са турске стране. Зато смо заинтересовани да сазнамо о чему ће разговарати", рекао је.

Ердоган је више пута улагао напоре да реши различите проблеме у контексту украјинског сукоба, играо је посредничку улогу, и руски председник то веома цени, додао је Песков.

Састанак турског и украјинског председника договорен је за данас у Истанбулу, а очекује се да ће се разговарати о ситуацији у Украјини и Споразуму о житу.

С обзиром да се Путин и Ердоган често чују, Песков не искључује могућност да ће лидери Турске и Русије ускоро разговарати.

Економски показатељи одлични

Руски председник не планира никакве састанке због нестабилности рубље, економски показатељи у Русији су добри, нема сумње у макроекономску стабилност, рекао је Песков.

Подсетио је на недавни разговор Путина и премијера Михаила Мишустина који су констатовали да су економски показатељи веома добри и да је економска ситуација у земљи боља од очекиване.

image