Свет

Кимова сестра поручила САД: Још један прекршај и биће то веома опасан лет

Северна Кореја спремна да предузме узвратне мере у вези са провокативним акцијама Сједињених Држава, казала је Ким Јо Џонг, коментаришући амерички шпијунски авион који је летео у близини севернокорејских вода
Кимова сестра поручила САД: Још један прекршај и биће то веома опасан летGetty © Photo by Patrick Semansky - Pool /Getty Images

Интензивирање америчких извиђачких активности задире у суверенитет Северне Kореје и ствара "опасну ситуацију" за америчке војне авионе, изјавила је сестра севернокорејског лидера Ким Џонг Уна и заменица шефа Централног комитета Радничке партије Кореје Ким Јо Џонг, коментаришући амерички шпијунски авион који је летео у близини севернокорејских вода.

Наиме, стратешки и електронски обавештајни авиони америчког ратног ваздухопловства упали су јуче неколико десетина километара у ваздушни простор Северне Кореје. 

"Ако се још једном понови овакав намеран прекршај, то ће бити веома опасан лет за америчку војску", поручила је она и додала да је војска Северне Кореје спремна да предузме узвратне мере у вези са провокативним акцијама Сједињених Држава, преноси Централна новинска агенција Северне Кореје (КЦНА).

Ким Јо Џонг је прецизирала да су амерички извиђачки авиони осам пута нарушили ваздушни простор изнад ексклузивне економске зоне Северне Кореје у Јапанском мору.

Раније је Пјонгјанг оптужио Вашингтон за кршење ваздушног простора и упозорио да има право да обара америчке извиђачке летелице, саопштило је Министарство одбране Северне Кореје.

"Провокативне војне акције САД довеле су Kорејско полуострво корак ближе нуклеарном конфликту", казао је неименовани портпарол севернокорејског министарства националне одбране.

Осим тога, Северна Кореја је оптужила САД да изазивају напетости на полуострву због планова за распоређивање стратешког нуклеарног наоружања у Јужној Кореји, као и да тамо базирају америчке подморнице са нуклеарним наоружањем.

"Тренутна ситуација доказује да се ситуација на Корејском полуострву очигледно приближава преломној тачки нуклеарног сукоба због провокативних војних акција САД", нагласили су у министарству.

image