Свет

Дугин: Запад користи Украјину као Ал Каиду и Исламску државу

Запад подстиче цветање нацизма и национализма у Украјини, сматра руски политички филозоф и упозорава да је у Украјини створен "нацистички рај"
Дугин: Запад користи Украјину као Ал Каиду и Исламску државуwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Запад је подстакао "нацификацију" Украјине како би њен народ учинио непријатељским према Русији, рекао је у интервјуу за редакцију РТ на енглеском политички филозоф и писац Александар Дугин.

"Запад тако размишља: не бисмо могли другачије да створимо вештачки национализам у Украјини и да гурнемо Украјинце да се боре против Руса", рекао је Дугин.

Он је истакао да су присталице Кијева покушале да сакрију од сопствених грађана све већу толеранцију према национализму и неонацизму у Украјини.

"За традиционално друштво, циљ одбране не могу да буду либералне вредности. Дакле, треба им нешто друго. Најрадикалније средство за стварање и промовисање те вештачке псеудо-свести је национализам или украјински русофобични фашизам. И глобалистички либерали то користе", навео је Дугин. 

Додаје да Запад подржава радикале у Кијеву, као што је користио Ал Каиду и Исламску државу, док у сопственом дворишту сузбија сличне групе. 

"Они уништавају сваку врсту национализма на својим територијама. С друге стране, чине да у Украјини национализам цвета", тврди Дугин и истиче да је у Украјини створен "нацистички рај".

Такав приступ ће, истиче, на крају довести до уништења украјинске државе. 

"Мислим да они не верују озбиљно да Украјина може да победи", оцењује Дугин, додајући да "Запад не губи ништа ако изгуби Украјину".

Он подсећа да је украјински батаљон Азов једна од јединица која окупља чланове са нескривеним националистичким и неонацистичким ставовима и да су украјински војници више пута снимани и фотографисани са нацистичким обележјима и тетоважама.

И руски председник Владимир Путин навео је "денацификацију" као један од циљева Специјалне војне операције коју је Москва покренула пре годину дана.

Сукоб цивилизација

Дугин истиче да је сукоб у Украјини прерастао у сукоб цивилизација о коме је говорио Хантингтон, где је с једне стране, хришћанска, традиционална цивилизација, предвођена Русијом, која тежи да оствари социјалну правду, док су са друге стране либералне западне демократије, које признају само сопствене политичке, економске и друштвене системе и желе свима да их наметну.

Војна операција је одговор на тежњу Запада да целом свету наметне свој систем вредности, сматра политички филозоф. 

Он је подсетио да бивши председник САД Доналд Трамп није имао ништа против мултиполарног света, као и да је био противник глобализма и либералне агенде америчких демократа. 

Подсећамо, прошле године, Дугинова ћерка, новинарка Дарја Дугина, убијена је од бомбе постављене испод аутомобила који је возила, а Москва је саопштила да украјински агенти стоје иза атентата.

Кијев је негирао умешаност, а "Њујорк тајмс" је известио да амерички обавештајци сматрају да су украјинске власти одобриле напад.

"Не желим освету, јер освета не би значила победу", одговорио је Дугин, иако му је, како наводи, тешко да прихвати убиство ћерке, која ни на који начин није учествовала у руско-украјинском сукобу. 

Он истиче да, ипак, жели да Русија победи, не због себе или своје ћерке, већ због руског народа. 

image