Русија

Песков Европи: Вратите наш новац одмах

Портпарол Кремља захтева да се моментално одмрзне руска имовина у Европи, јер у супротном те земље крше међународне законе
Песков Европи: Вратите наш новац одмахwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Британија и друге земље које су посегле за имовином Руске Федерације дужне су да је одмах одмрзну, рекао је потпарол Кремља Дмитриј Песков. 

"Дужне су да је одмах одмрзну без икаквих услова. У супротном, крше све норме и правила домаћег законодавства и међународног права" навео  је Песков, коментаришући чланак 'Гардијана' да Уједињено Краљевство неће вратити замрзнуту државну имовину Руске Федерације све док Москва не пристане да плати одштету Украјини за причињену штету.

Још раније је најављено да Европска унија разматра могућност давања Украјини профита од замрзнуте руске имовине вредне милијарде евра, која је заглављена у западним финансијским тржиштима.

Нуклеарно оружје у Белорусији

Портпарол Кремља је казао да се Русија и Белорусија налазе у непријатељском окружењу, због чега ће развијати војну сарадњу.

Раније је председник Белорусије Александар Лукашенко навео да је премештање нуклеарног наоружања почело у оквиру споразума са Русијом о размештању тактичког нуклеарног наоружања у републици.

"Знамо да се Белорусија суочава са веома непријатељским акцијама суседних држава. Чули смо веома агресивне изјаве против наше земље, као и званичне изјаве у којима се изјашњавају о намерама да се мешају у наше унутрашње ствари. То нам све говори да се налазимо у непријатељском окружењу", навео је.

Он је додао да ове околности захтевају развој односа Москве и Минска, укључујући и војну сферу као и да то све захтева јачање савезничких односа, укључујући војну сферу.

Мировни уговор између Јерменије и Азербејџана

Песков је додао да је у блиској будућности могуће потписивање мировног уговора између Јерменије и Азербејџана.

Раније је председник Русије Владимир Путин рекао да ће се заменици премијера Руске Федерације, Јерменије и Азербејџана састати за недељу дана и разговарати о техничким питањима о Карабаху.

"Jуче су председник Путин, председник Азербејџана Илхам Алијев и премијер Јерменије Никол Пашињан постигли договор. Они ће се састати у Москви ради решавања спорних питања, и договора о детаљимa", казао је Песков новинарима одговарајући на питање да ли се, према Кремљу, овај састанак може сматрати коначним пре потписивања мировног уговора.

Он је појаснио да "постоји заједничка тачка гледишта, разумевање шефова држава како да се тај проблем реши".

Како је навео, задатак није да се што пре заврши, већ да Русију интересује крајњи резултат и зато не може да се наведе тачан датум потписивања уговора о миру и да нове околности омогућавају потписивање у блиској будућности.

Илхам Алијев захвалио је Русији на напорима за нормализацију односа између Азербејџана и Јерменије.

image