Русија

Путин још није преломио да ли ће се кандидовати на наредним изборима

На питање новинара да ли ће се руски председник одлучити за нови мандат Дмитриј Песков је кратко рекао "не"
Путин још није преломио да ли ће се кандидовати на наредним изборимаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Руски председник Владимир Путин још није одлучио да ли ће тражити реизбор на председничким изорима 2024. године, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

На питање новинара да ли ће се Путин одлучити за нови мандат Песков је кратко рекао "не".

Путин тренутно служи четврти председнички мандат. Уставом је председниковање ограничено на два узастопна мандата. Путин је био председник између 2000. и 2008. године и потом је поново дошао на место шефа државе 2012. године. Дмитри Медведев је одслужио један мандат у те четири године између.

Русија је више пута у новијој историји мењала свој устав. Првобитни петогодишњи мандат скраћен је 1993. на четири године током владавине Бориса Јељцина, али је онда 2008. продужен на шест година. Први председнички избори под новим правилима одржани су 2012. године.

Русија је 2020. организовала референдум о уставним променама које подразумевају и продужење мандата у складу са којим би Путин би могао да остане на власти до 2036. године. Он није коментарисао останак на власти осим што је једном приликом у октобру 2020. рекао да је свестан да ће се "ово у једном тренутку завршити".

"Шта ће се догодити 2024.године или касније, видећемо када за то дође време", рекао је он.

Циљ амандмана, рекао је он тада, није да се шефу државе да за право да буде поново изабран 2024. већ да се унапреди Устав и ојача национални суверенитет.

image