Русија

ФСБ открила саучесника у убиству Татарског: Члан украјинске диверзантско-терористичке групе (ФОТО)

Украјинац Денисов је из Кијева преко Летоније стигао у Москву у фебруару где је скупљао информације о Татарском, а потом је побегао у Турску, саопштила је служба
ФСБ открила саучесника у убиству Татарског: Члан украјинске диверзантско-терористичке групе (ФОТО)© Tanjug/ AP Photo

Терористички напад у којем је убијен ратни извештач Максим Фомин, чувен по псеудониму Владлен Татарски, организовале су украјинске специјалне службе и њихови агенти, укључујући и оне из руске опозиције у иностранству, саопштила је Федерална служба безбедности (ФСБ).

Поред оптужене Дарије Трепове у припреми терористичког напада учествовао је и тридесетшестогодишњи члан украјинске диверзантско-терористичке групе, држављанин Украјине Јуриј Денисов, који је користећи услуге експресне доставе и предао експлозивну направу, прецизирала ФСБ.

Према њиховим информацијама, Денисов је из Кијева преко Летоније стигао у Москву у фебруару где је сакупљао информације о Татарском, његовим навикама и местима које посећује, да би након терористичког напада 3. априла одлетео у Турску преко Јерменије.

"Спрема се међународна потерница за њим", додала је ФСБ.

У извештају ФСБ-а се истиче да је Трепова извршила терористички акт јер су је на то наговарали челници Фондације за борбу против корупције Леонид Волков и Иван Жданов, које је Руска Федерација прогласила издајницима и страним плаћеницима.

"Лидери екстремистичке организације 'Фонд за борбу против корупције' су након почетка Специјалне војне операције, више пута изјављивали потребу да се спроведу субверзивне активности у Русији како би се променио уставни поредак Руске Федерације", саопштила је ФСБ.

И против њих је покренута истрага коју води Истражни комитет Русије јер су, према информацијама којима располаже ФСБ, јавно позивали на вршење терористичких и екстремистичких активности.

Адвокат оптужене Трепове за терористички напад у Санкт Петербург је Данил Берман, који је заступао чланице феминистичке групе "Пуси Рајот" и америчког новинара Гершковича који је оптужен за шпијунажу.

Чувени руски ратни извештач Татарски је убијен 2. априла у експлозији у Стрит Бару у Санкт Петербургу, у којој је повређено још 40 особа. Дарија Трепова, која је раније била осумњичена за овај терористички напад, званично је оптужена и приведена у Басмански суд у Москви.

Оптужена је раније признала да ју је регрутовао човек повезан са Службом безбедности Украјине (СБУ).

Ратни извештач Владлен Татарски је доказао да је фронт данас свуда: у ратној зони, у позадини, у градовима, у срцима и у умовима, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

image