Русија

Песков: Африка је огроман континент који је спреман да сарађује са нама

Афрички континент игра све значајнију улогу у свету, рекао је портпарол Кремља
Песков: Африка је огроман континент који је спреман да сарађује са намаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков је рекао да ће на форуму Русија-Африка бити речи о сарадњу и начинима да се она оствари, а да ће председник Русије Владимир Путин одржати уводну реч.

"Говор Владимира Владимировича биће ускоро. Реч је о афричком континенту, континенту који игра све значајнију улогу у међународним односима, који поседује огроман економски потенцијал и могућност инвестиција, као и у свим осталим областима сарадње. Континент који је спреман да сарађује са нама и да тражи начине за интеракцију у свету који се брзо мења", рекао је Песков новинарима, преносе "РИА Новости".

Самит ће почети разговором председника Русије Владимира Путина са председником Коморских острва који је и председавајући Афричке уније.

У наставку је планирана седница економско-хуманитарног форума на којој ће присуствовати и Патријарх Кирил. 

Песков је навео да ће председник Русије разговор са делегацијама Мозамбика, Бурундија, Зимбабвеа, Уганде, Еритреје.

Он је навео да се прати ситуација ситуација у Нигеру, где је свргнут актуелни председник.

"Наравно, о томе ће се разговарати током самита, данас и сутра. Немогуће је занемарити такве догађаје на афричком континенту", закључио је Песков. 

Војска Нигера је на националној телевизији саопштила да је председник Мохамед Базум смењен и да су границе затворене, и најавила полицијски час у земљи.

Песков је  рекао да ће председник Путин дати изјаву за медије на крају самита.

image