Русија

Шојгу: Русија је спремна да помогне у повећању борбене способности Оружаних снага Алжира

Руско-алжирски односи развијају посебно динамично и позитивно, истакао је руски министар одбране и додао да су за то у великој мери заслужни пријатељски односи пуни поверења
Шојгу: Русија је спремна да помогне у повећању борбене способности Оружаних снага Алжираwww.globallookpress.com © Zinedine Zebar/ZUMAPRESS.com

Министар одбране Руске Федерације, генерал армије Сергеј Шојгу, разговарао је са начелником генералштаба Националне народне армије Алжира Саидом Ченгрихом, саопштило је руско Mинистарство одбране.

Руско-алжирски односи развијају посебно динамично и позитивно, казао је Шојгу и додао да су за то у великој мери заслужни пријатељски односи пуни поверења, који су се развили између лидера ових двеју земаља.

"Током састанка председника Руске Федерације и Алжира потписана је Декларација о дубоком стратешком партнерству наших земаља. Дали смо јасан сигнал целом свету да су Русија и Алжир решени да воде независну спољну политику и бране своје националне интересе, упркос притисцима Запада без преседана", рекао је руски министар одбране.

Русија је увек подржавала право сваке земље да суверено одлучује о читавом низу међународних и домаћих питања, посебно оних који се тичу обезбеђења националне безбедности, додао је Шојгу.

"Заинтересовани смо за водећу позицију Алжира у јачању регионалне безбедности и стабилности на северу Африке", казао је Шојгу и додао да је Министарство одбране Русије спремно да помогне у повећању борбене способности Оружаних снага Алжира.

Народ Алжира никада неће заборавити положаје које је Совјетски Савез заузео 1954. Године током Aлжирске револуције, а ни ону помоћ коју је Руска Федерација пружила алжирској националној војсци за јачање одбрамбене способности, као и за супротстављање претњама и изазовима са којима се земља суочавала, рекао је начелник штаба Националне народне армије Алжира.

"Ми у Алжиру чинимо све што је потребно да повећамо и ојачамо одбрамбену способност наших Оружаних снага, што ће нам омогућити да превазиђемо претње са којима се суочавамо у свим условима и изазовима са којима се тренутно суочавамо. Свесни смо и узимамо у обзир да су претње подржане деструктивним понашањем Запада", рекао је генерал армије Саид Ченгрих.

Подсетимо, председник Алжира Абделмајид Тебун боравио је у јуну у државној посети Русији, током које је 16. јуна учествовао на пленарној седници Санктпетербуршког међународног економског форума. 

Руски лидер Владимир Путин на конференцији са алжирским колегом у Москви, након потписивања најављене Декларације о продубљивању стратешке сарадње изјавио је да је Алжир кључни партнер Русије међу арапским земљама и у Африци.

"Алжир је један од главних трговинских партнера Русије у Африци, трговинска сарадња у пољопривреди је порасла два пута, а трговинска сарадња у целини регистровала је пораст од 73 одсто", прецизирао је руски председник. 

Премијер Ајман Бенабдерахман предводио је делегацију Алжира на самиту Русија-Африка одржаном од 27. до 28. јула у Санкт Петербургу. 

Алжир је земља у Северној Африци која се граничи са Нигером, земљом у којој је недавно дошло до државног удара.

Председник Нигера Мохамед Базум уклоњен је с власти, навела је група војника који су се појавили на националној телевизији ове западноафричке државе.

Пуковник Амаду Абдраман, који је у телевизијском преносу седео окружен са девет других официра, рекао је да су снаге одбране и безбедности одлучиле:"Ставите тачку на режим који познајете због погоршања безбедносне ситуације и лошег управљања", пренео је Ројтерс.

Пуковник је рекао да су границе Нигера затворене, да је проглашен полицијски час у целој земљи и да су све институције републике суспендоване.

image
VV inauguration
banner