Свет

Лидери западноафричких земаља запретили употребом силе против пучиста у Нигеру

Уочи састанка ЕЦОВАСА који окупља 15 афричких земаља, војне вође пуча у Нигеру навеле су да очекују да ће овај савез у сарадњи са неким западним земљама запретити употребом војне силе и додале да су одлучни да бране своју отаџбину
Лидери западноафричких земаља запретили употребом силе против пучиста у Нигеру© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Економска заједница западноафричких држава (ЕЦОВАС), која окупља 15 земаља из овог дела света, увела је санкције и запретила силом ако вође пуча у Нигеру не врате на власт свргнутог председника Мохамеда Базума у року од недељу дана, пренео је Ројтерс.

Високи представници западноафричких земаља састали су се јуче, а одлука коју су донели представља њихов одговор на седми државни удар у региону Сахела у последњих неколико година.

Присталице хунте јуче су напале француску амбасаду у Нијамеју, престоници Нигера, палили су француске заставе, а полиција је употребила сузавац против демонстраната, подсећа се у извештају. 

На хитном састанку чланица западноафричког економског савеза затражено је да се поново успостави уставни поредак, уз упозорење да ће у супротном бити последица.

"Те мере могу да укључују и употребу силе", наведено је у саопштењу после састанка, уз истицање да ће се тим поводом одмах састати званичници одбране. 

Председник Чада Махамат Идрис Деби, који је дошао на власт 2021. године после пуча, састао се на маргинама састанка са нигеријским колегом Болом Тинубуом и понудио се да разговара са војним лидерима у Нигеру, рекла су Ројтерсу два помоћника председника који нису желели да буду именовани.

Државна телевизија Нигера приказала је Дебија како долази и састаје се са представницима војске у овој земљи. 

ЕЦОВАС и осмочлана Западноафричка економска и монетарна унија навеле су да ће што се тиче одлука који ступају на снагу одмах, границе са Нигером бити затворене, биће забрањени комерцијални летови, обустављене финансијске трансакције, замрзнута државна имовина, а помоћ прекинута.

Војним званичницима умешаним у пуч биће забрањено да путују и њихова имовина биће замрзнута, додаје се у саопштењу.

Премијер Нигера у Базуминој влади, Ухумуду Махамаду рекао је да ће санкције ЕЦОВАСА бити катастрофалне по земљу која се у великој мери ослања на међународне партнере како би покрила своје буџетске потребе.   

Увођење санкција западноафричког економског савеза  поздравио је државни секретар САД Ентони Блинкен, док су уочи састанка војне вође пуча у Нигеру, уз навођење да очекују да ће ЕЦОВАС у сарадњи са неким западним земљама запретити употребом војне силе, саопштиле да су одлучне да бране своју отаџбину.  

image