Русија

Руси све јединственији: Суров однос Запада их зближио; Путину верује 80 одсто грађана

Међу онима који су рекли да осећају јаку припадност своме народу највећи број, чак 77 одсто омладина између 18. и 24. године
Руси све јединственији: Суров однос Запада их зближио; Путину верује 80 одсто грађанаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Осећај припадности руском народу и националног јединства значајно је порастао након почетка специјалне војне операције и увођења западних санкција, а у новембру ове године показатељ је достигао рекордан ниво, саопштио је данас Сверуски центар за истраживање јавног мњења (ВТсИОМ).

"У поређењу са прошлом годином, значајно је повећан број оних који осећају јединство у руском друштву. Ако је 2021. само трећина Руса одговорила да у Русији постоји национално јединство (31 одсто), данас ово мишљење дели 56 одсто становништва", наводи се у званичном саопштењу ВТсИОМ-а.

Како показују резултати истраживања, сваки други учесник у анкети је рекао  да је национално јединство у земљи порасло у последњих годину дана.

Као главни разлог за такву позитивну промену наводе се актуелна дешавања у свету, као што су однос Запада према Русији, специјална војна операција у Украјини и мобилизација. Поређења ради, пре почетка првих већих сукоба на Криму, доминантан став у 2012. години је био да не постоји народно јединство у Русији. Тај став тада је заступало 56 одсто испитаника, а о осећају националног јединства 2012. године саопштило је свега 23 одсто испитаника, што је два и по пута мање него данас.

Већина Руса, њих 80,1 одсто, верује председнику Русије Владимиру Путину. Како се додаје, рад председника Русије одобрава 76,5 одсто грађана, док његов рад не подржава 15 одсто анкетираних.

Рад руске Владе одобрава 50,3 одсто испитаника, а рад председника Владе Русије Михаила Мишустина – 53,1 одсто учесника у истраживању.

Анкета „ВЦИОМ-Спутник“ спроведена је од 24. до 30. октобра, а у њему су учествовали пунолетни грађани Русије.

Слични резултати последњи пут забележени су 2015. и 2017. године, када је код више од половине испитаних, 54 одсто, забележен осећај јаке припадности своме народу.

Интересантно је и да међу онима који су рекли да осећају јаку припадност своме народу највећи број, чак 77 одсто, управо чини омладина између 18. и 24. године.

Осим тога, подаци показују да осећање тако јаке припадности Русији није значајно варирало у зависности од региона о којем се говорило.

image