Русија

Руска економија се брзо опоравља: Раст БДП изнад два одсто до краја године

Највећи позитиван допринос расту БДП дале су прерађивачка индустрија, трговина, и грађевинарство
Руска економија се брзо опоравља: Раст БДП изнад два одсто до краја годинеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Опоравак руске привреде након рецесије 2022. године показао се бржим него што се очекивало. Постоји могућност да ће до краја године руски БДП порасти изнад два одсто на годишњем нивоу, каже Софија Донец, главни економиста "Ренесанса Капитал", изневши своју прогнозу "РИА Новостима".

Министарство за економски развој је на основу података Росстата проценило раст БДП-а за првих шест месеци на 1,4 одсто на годишњем нивоу.

"Раст у првој половини ове године је првенствено прича о опоравку раста уз повратак на трендове пре кризе до средине године у многим кључним показатељима, укључујући домаћу потрошњу, увоз и индустрију. Опоравак након рецесије 2022. године показао се брже од прогноза које су дате пре почетка године", рекла је Донец.

Према њеним речима, у другом тромесечју највећи позитиван допринос расту БДП дале су прерађивачка индустрија, трговина, и грађевинарство.

"Сектор услуга, подржан стабилном домаћом тражњом, држао се прилично самопоуздано. Истовремено, очекивано производња је до краја полугодишта била у минусу у односу на прошлу годину. Наша прогноза раста БДП-а у 2023. години је побољшана, у првој половини године на два одсто. Постоје шансе да се овај ниво премаши до краја године", додала је она.

Истовремено је назначила да не види знаке прегревања привреде или домаће тражње.

"Ово је одраз имплементације бржег раста опоравка, укључујући и 'апсорпцију' фискалних стимуланса, који је достигао врхунац крајем 2022. године", објаснила је она.

image