Русија

Путин са председником Казахстана: Руска привреда окренута новим тржиштима

Руски председник је нагласио да сарадња између Русије и Казахстана напредује у сектору нафте, гаса и електричне енергије
Путин са председником Казахстана: Руска привреда окренута новим тржиштимаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин састао се данас са председником Казахстана Касимом-Жомартом Кемелевичем Токајевим и поручио да је Русија преусмерила свој извоз и увоз на нова тржишта јер је међународна трговина у кризи, преносе "РИА Новости". 

"Русија и Казахстан имају широку перспективу за заједнички рад у различитим секторима привреде, укључујући и високотехнолошке. Ово је посебно актуелно данас, када је међународна трговина у кризи. Имајући то у виду, у Русији се предузимају велике мере за преусмеравање извоза и увоза на нова тржишта, ради се и на унапређењу ефикасности нових међународних коридора Исток-Запад и Север-Југ", рекао је Путин који се заједно са Токајевим обратио учесницима 13. Форума међурегионалне сарадње са Казахстаном.

Путин је нагласио да сарадња између Русије и Казахстана напредује и у сектору нафте, гаса и електричне енергије, укључујући међусобне испоруке и транзите.

"Спроводе се заједничке руско-казахстанске иницијативе за развој енергетске инфраструктуре, истраживања и производње угљоводоника, промовише се сарадња у сектору нафте и гаса и електричне енергије, укључујући међусобне испоруке и транзит. Русија и Казахстан активно сарађују у оквиру Евроазијске уније, где постоје заједничка тржишта енергије", рекао је руски председник који се укључио у конфренцију путем видео линка. 

Подсетио је да је Русија била и остала један од највећих инвеститора у економију Казахстана.

"Укупна улагања достижу скоро 17 милијарди долара. Више од 30 великих инвестиционих пројеката се реализује у свим кључним секторима привреде без изузетка. 2021. Трговински промет земаља 2021. године је порастао за 35 одсто, достигавши 25,6 милијарди долара, а у 2022. трговина је порасла за још 9 одсто", нагласио је Путин.

Путин је честитао Токајеву на убедљивој победи на изборима и пожелео успех у спровођењу планираних планова за велике трансформације Казахстана.

"Пре свега, желео бих да срдачно поздравим Касима-Жомарта Кемелевича. Он је у првој званичној посети Русији након што је реизабран за председника Казахстана. Желео бих да му још једном честитам на убедљивој победи и искрено му желим успех у спровођењу свих планираних планова за велике трансформације у политичком, друштвеном и економском животу земље", рекао је Путин.

Председник Казахстана истакао је политички и симболички значај чињенице да долази у прву званичну посету Русији након реизбора.

"Желео бих да изразим захвалност на вашим личним честиткама на реизбору за председника Републике Казахстан. Моја прва посета иностранству је посета Руској Федерацији, која сама по себи има дубок политички значај. Наравно, у овој посети свакако постоји одређена симболика", рекао је он и додао да ће  учинити све да заштити руске инвестиције у земљи.

image