Русија

Лавров: Запад промовише формулу Зеленског, у питању је судбина милиона Руса

Мир се не може постићи ни у једном сукобу ако се не поштују права националних мањина, што се посебно односи на Украјину, где је руски одувек био матерњи језик за већину становништва, казао је шеф руске дипломатије
Лавров: Запад промовише формулу Зеленског, у питању је судбина милиона Руса© TANJUG/Russian Foreign Ministry Press Service

Руска Федерација цени сваки напор да се постигне праведан и одржив мир у Украјини, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"У вези са бројним иницијативама о украјинском решењу, потврђујемо да ценимо све напоре за постизање праведног и одрживог мира. Мир се не може постићи ни у једном сукобу ако се не поштују права националних мањина, што се посебно односи на Украјину, где је руски одувек био матерњи језик за већину становништва", казао је Лавров за часопис "Международнаја жизњ".

Како је нагласио шеф руске дипломатије, нико у Вашингтону, Лондону, Паризу или Бриселу није рекао ни реч о јасном ставу и намери кијевског режима, који стално истичу да ће заузети Крим, Донбас и друге руске земље и да ће уништити све руско тамо.

Лавров је подсетио да су западне земље усмерене искључиво на једнострано промовисање "формуле мира украјинског председника" без узимања у обзир реалности "на терену" и интереса Русије, оценивши да Запад треба да тражи формулу о томе како Кијев види ситуацију Руса у Украјини.

"Видимо нове напоре да се Зеленски истакне у међународној арени. Зашто западне земље не траже од њега да јавно представи светској заједници још једну 'формулу' о томе како садашњи Кијев види ситуацију Руса и других националних мањина у својој земља након њихове наводне "победе", за коју НАТО и ЕУ не штеде новац и оружје?", упитао је.

Према његовим речима, свако коме Запад намеће да промовише "формулу Зеленског" треба да схвати да је у питању судбина милиона припадника руског народа.

Глобални југ заинтересован за решавање кризе у Украјини

Шеф руске дипломатије је истакао да су афричке земље на самиту Русија-Африка, недавно одржаном у Санкт Петербургу, показале интересовање за разумевање природе кризе у Украјини и перспектива њеног превазилажења.

"Уверили смо се у чињеницу да су земље Глобалног југа заинтересоване за свеобухватно разумевање природе кризе и изгледа за њено превазилажење. Уверили смо се у току бројних дискусија и преговора на другом руском самиту у Санкт Петербургу", нагласио је.

image