Русија

Порасла продаја аутомобила у Русији, кинески произвођачи добијају удео на тржишту

Сви званичници у земљи треба да почну да возе аутомобиле домаће производње, поручио је руски председник Владимир Путин
Порасла продаја аутомобила у Русији, кинески произвођачи добијају удео на тржишту© Spencer Platt / Staff

Продаја аутомобила у Русији порасла је за 168,8 одсто на годишњем нивоу у јулу, делимично се опорављајући од пада из 2022. године, показали су данас подаци Аналитичке фирме Аутостат.

Подсећамо, председник Руске Федерације Владимир Путин позвао државне агенције да престану да користе возила произведена у иностранству и да користе домаћа возила. 

Аналитичка фирма Аутостат, позивајући се на податке своје партнерске консултантске куће ППК, саопштила је да је у јулу продато 95.654 возила, у поређењу са 82.407 у јуну и само 35.584 у јулу 2022. године, преноси Ројтерс.

Путин је јуче, на састанку представника прерађивачке индустрије, рекао да су нека министарства затражила дозволу да наставе да купују возила иностране производње. 

"Рекао сам да то треба потпуно забранити и да сви званичници у земљи почну да возе аутомобиле домаће производње", поручио је руски шеф државе.

Он им је нагласио да треба да покушају да развијају домаће брендове, домаће аутомобиле и друге домаће производе.

Међутим, руска возила можда неће бити довољна да задовоље потражњу. Због тога ће кинески произвођачи аутомобила добити тржишни удео у Русији и тако успети да профитирају на повлачењу западних играча, показују подаци из ауто-индустрије.

Руска "лада", иначе, држи позицију број један на домаћем тржишту, са учешћем од 32,6 одсто за период јануар-јун 2023. у односу на 21,6 одсто прошле године.

"Ладин" удео благо је пао у јулу, пошто је продаја кинеских произвођача аутомобила наставила бржи раст, показују подаци Аутостата. Кинеске компаније Хавал, Чери и Геели заузеле су наредних шест места по тржишном уделу у јулу.

image
VV inauguration
banner