Русија

Руски МСП: Војска наставља да одбија украјинске нападе и ослобађа земљу од нацистичког терора

Државе чланице НАТО-а подржавају варварске поступке кијевског режима, настављају са слањем оружја, обуком војске, као и са пружањем обавештајних података за ударе ракетама и дроновима, казао је представник руског МСП током брифинга
Руски МСП: Војска наставља да одбија украјинске нападе и ослобађа земљу од нацистичког терораwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Руска војска наставља да одбија нападе украјинских трупа и да ослобађа нове територије од неонацистичког терора, рекао је заменик директора Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Алексеј Зајцев на недељном брифингу.

Истовремено, западне земље затварају очи на губитке које трпи украјинска војска, и захтевају од кијевског режима бесмислену и погубну контраофанзиву, додао је.

Неспособан да демонстрира резултате "својим западним господарима" на бојном пољу, неонацистички кијевски режим и даље прибегава терористичким методама против народа Русије, гађајући цивилне циљеве, чак и оне који су далеко од линије фронта, нагласио је.

Подсетио је на напад на луку Новоросијск, на гађање мостова који спајају Крим и Хероснску област, напад на цивилне циљеве у Москви и Подмосковљу и додао да, срећом, терористичке акције Кијева нису довеле до еколошке катастрофе великих размера.

"Сви ови напади нису имали војног значаја и били су чисто терористичке природе", објаснио је.

Државе чланице НАТО-а подржавају варварске поступке кијевског режима, настављају са слањем оружја, обуком војске, као и са пружањем обавештајних података за ударе ракетама и дроновима који су усмерени на против чисто цивилних циљева, нагласио је.

Осврнуо се на информације које су поделили пољски медији о повећаном нивоу радијације у западним регионима Украјине и источним покрајинама Пољске, које се, према њиховим речима, догодило након што је руска војска уништила складиште западне муниције послате Украјини у Хмелницком.

"Тамо су се, како наводе, налазиле гранате са осиромашеним уранијумом, које је Лондон испоручио Кијеву", додао је.

Очигледно је да су западни спонзори спремни на све да остваре своје циљеве, додао је и објаснио да Запад не занима какву опасност по живот и здравље становника земље представља испоручено оружје, чак и ако ће због тога неки део Украјине или Пољске да буде угрожен.

"У овом контексту је значајно што су пољске власти затражиле милијарду евра од Европске комисије за стварање инфраструктуре за извоз украјинског жита. Могуће је да је тако импозантна количина тражена, између осталог, и за потребе рекултивације контаминираног земљишта", казао је.

Западне земље нису заинтересоване за враћање мира у Украјини, настављају да позивају на "формулу мира" украјинског председника Владимира Зеленског која нема никакве везе са миром, то је "неповезана компилација ултимативних захтева за Русију", казао је Зајцев.

Партнери Русије, земље Глобалног југа то врло добро разумеју, а то су и показале на прошлонедељним консултацијама о украјинској кризи у Саудијској Арабији на иницијативу кијевског режима и земаља Групе седам, додао је.

Колективни запад жели само да искористи Украјинце, никакав други однос према њима не показује, казао је Зајцев и додао да се то не односи само на оне Украјинце који се као топовско место налазе на фронту. Многи Украјинци који су се преселили у Западну Европу суочавају се са потешкоћама у интеграцији у друштво, објаснио је.

"Према подацима Нирнбершког института за проучавање запошљавања, скоро половина запослених украјинских држављана не ради у професијама за које формално имају високу квалификацију. Просечне месечне зараде Украјинаца са пуним радним временом су скоро хиљаду евра испод просечних зарада у Немачкој", прецизирао је.

Осим тога, у Украјини цвета трговина људима, до чега је дошло јер западни капитал злоупотребљава земљу у сопствену корист, додао је.

"Последњих година земља је постала један од светских лидера у нелегалној трансплантацији органа, а нови либерални закони у земљи криминалцима олакшавају посао. Нема сумње да невиђени ниво корупције и безакоња у Украјини погодује оваквим злочинима", нагласио је.

Ситуација у Нигеру

Русија сматра да је изузетно важно да се спречи даља ескалација у Нигеру, где је крајем јула војска преузела власт сменивши председника Мохамеда Базума.

Најбржи начин за решавање ситуације успостављање реда и закона и организовање националног дијалога, истакао је Зајцев током недељног брифинга Министарства.

Према информацијама којима располаже руско МСП, ситуација у земљи је углавном мирна, државне институције настављају да раде у нормалном режиму, а под покровитељством војске "Националног савета за одбрану отаџбине" почело је формирање нове владе.

Русија подржава посредничке напоре које предузима афричка заједница да помогне Нигерцима да изађу из тренутне кризе, међутим, интервенција трупа Економске заједнице држава западне Африке (ЕКОВАС) у сувереној држави вероватно неће допринети ни постизању трајног мира у земљи, нити стабилизацији ситуације у региону, додао је.

У овом контексту, истакао је да је очигледна негативна реакција на ово појединих држава које се граниче са Нигером, међу којима су Мали, Буркина Фасо, Чад и Алжир. "Надамо се да ће се у оквиру даљих дипломатских напора ЕКОВАС по питању Нигера наћи обострано прихватљива решења", нагласио је.

ЕУ користи права човека за мешање у унутрашњу политику независних држава

ЕУ наставља бесрамно да користи тему људских права како би се мешала у унутрашњу политику држава које воде независну политику, погрешно представљајући себе као морални стандард који има право да указује другима, рекао је представник руског МСП.

Притом, Брисел упорно игнорише "монструозну дугорочну деградацију ситуације у самој Европској унији", казао је.

"Кршења права руског говорног становништва на Балтику се у потпуности игноришу. ЕУ сматра да је нормално људима ускраћивати права на образовање на матерњем језику или систематски малтретирати новинаре. Помамна русофобија подстакнута с врха у државама чланицама ЕУ након почетка Специјалне војне операције такође не смета званичницима ЕУ", прецизирао је.

Селективност европских званичника посебно је евидентна у контексту стања људских права у Украјини, додао је.

Украјина, под покровитељством ЕУ, наводно гарантује својим грађанима слободу вероисповести и уверења, али у суштини, Брисел оправдава прогон канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) и то представља као кораке ка "ограничавању руског утицаја унутар верских организација", објаснио је.

Вашингтон да се искупи за своје "грехе"

Одлука САД да Украјини пошаље касетну муницију изазвала је негативну реакцију руководства Лаоса, локалне стручне заједнице и опште популације, казао је Зјајцев.

Конкретно, заменик премијера, министар спољних послова Лаоса је позвао све државе да се "уздрже од употребе, производње, преноса или складиштења таквог гнусног оружја", да приступе Конвенцији и да интензивирају напоре како би се обезбедила суштинска подршка земљама које су највише погођене касетном муницијом.

"Овакав став није случајан. Лаос још увек осећа последице варварског масовног бомбардовања које су починиле САД током година 'необјављеног рата' у Индокини. Американци су у периоду од 1964. до 1973. године извели више од 580.000 налета, бацивши укупно више од 2 милиона тона муниције различитих типова на територију Лаоса, што премашује број бомби коришћених против Јапана и Немачке током Другог светског рата. Као резултат тога, Лаос предњачи на тужној листи земаља по броју бачених бомби по глави становника", казао је руски званичник.

Приликом напада на Лаос, САД су користиле и касетну муницију, око око 270 милиона ударних елемената укупно, од којих најмање 80 милиона није експлодирало и остало је у земљи, додао је.

Пре него што донесе нехуману одлуку да Кијеву пошаље касетну муницију, Вашингтон би требало да се искупи за сопствене "грехе" и да одговара за злочине који су довели до бројних жртава и ненадокнадивих губитака у Лаосу и другим земљама, рекао је Зајцев.

Сума коју су САД одвојиле као одштету Лаосу је само 350 милиона долара, што је смешно у ​​поређењу са износом финансија за неонацисте у Украјини, које износе десетине милијарди долара, додао је.

Заузврат, Русија је у последњих пет година редовно слала стручњаке из Међународног центра за уклањање мина Оружаних снага Руске Федерације у Лаос, који ризикују сопствене животе како би разминирали терен, нагласио је.

image