Русија

Путин: Мобилисаним резервистима се придружило 18.000 добровољаца

Председник Русије објавио да је 49,000 мобилисаних резервиста већ на фронту у Украјини
Путин: Мобилисаним резервистима се придружило 18.000 добровољацаwww.globallookpress.com © © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин је рекао да је 18.000 добровољаца приступило руској војсци, поврх 300.000 мобилисаних резервиста.

Руска војска је повећала своје редове за више од очекиваних 300.000 током акције мобилизације, открио је Путин.

Путин је мобилизацију прокоментарисао у петак, након церемоније полагања цвећа у Москви поводом обележавања Дана јединства. "Већ имамо 318.000 (мобилисаних резервиста). Зашто 318.000? Зато што долазе добровољци", објаснио је руски председник и додао да "број добровољаца не опада."

Делимична мобилизација у Русији почела је 21. септембра. Министарство одбране је тада саопштило да планира да појача снаге у Украјини позивањем резервиста.

Према Путиновим речима, 49.000 регрутованих већ је на фронту у Украјини, док су остали још на обуци.

Руски председник је такође рекао да "држава чини све да подржи" породице тих резервиста.

Путин је у понедељак објавио крај делимичне мобилизације.

И званично део Руске Федерације

Русија је послала трупе у Украјину 24. фебруара, наводећи као разлог одбијање Кијева да примени споразуме из Минска, чији је циљ да се регионима Доњецка и Луганска да посебан статус у оквиру украјинске државе. Протоколи, уз посредовање Немачке и Француске, први пут су потписани 2014.

Бивши украјински председник Петар Порошенко је касније признао да је главни циљ Кијева био да искористи прекид ватре за куповину времена и да "створи моћне оружане снаге."

У фебруару 2022. Кремљ је признао републике Донбаса као независне државе и захтевао да Украјина буде званично проглашена за неутралну земљу, која се никада неће придружити ниједном западном војном блоку. Кијев инсистира да је руска офанзива била ничим изазвана.

Почетком октобра, Доњецка и Луганска народна република, као и Запорошка и Херсонска област, званично су постале део Русије након референдума, на којима је већина локалног становништва гласала за придруживање.

image