Русија

Руски стратешки авиони надлетали Арктик (ВИДЕО)

Сви летови изведени су строго у складу са међународним правилима која се тичу коришћења ваздушног простора

Војно-космичке снаге Руске Федерације данас су по плану извеле војне вежбе изнад неутралних вода Балтичког, Баренцовог, Норвешког мора и Северног леденог океана. 

У вежбама су учествовали стратешки носачи ракета Ту-160 и Ту-95мс, као и бомбардери дугог домета Ту-22м3.

Најдужи лет трајао је седам сати, а летове је испратила и посада авиона Су-35с, Су-27 и МиГ-31.

"Сви летови изведени су строго у складу са међународним правилима која се тичу коришћења ваздушног простора", рекао је командант далекометне авијације генерал-потпуковник Сергеј Кобилаш. 

Према његовим речима, пилоти далекометне авијације редовно спроводе летове над неутралним водама Арктика, Црног и Балтичког мора, Тихог океана и Северног Атлантика, преносе руски медији. 

Британија: Спремни смо да се супротставимо свакој претњи

Британски министар оружаних снага Џејмс Хепи саопштио је данас да су борбени авиони Велике Британије "Тајфун" пресрели два руска поморска патролна бомбардера у међународном ваздушном простору, северно од Шкотске, унутар северне области мисије ваздушне полиције НАТО-а.

"Пилоти су активирали своје авионе 'Тајфун' како би пресрели два руска далекометна бомбардера, пратећи их док су пролазили северно од Шетландских острва, спремни да се супротставе свакој потенцијалној претњи по територију Велике Британије", рекао је Хепи, преноси Ројтерс.

Подсетимо, од свих земаља које спадају у арктичке, Русија има најјаче војно присуство у том делу света. Једина је која има и ледоломце на нуклеарни погон, активно ради на развоју руске арктичке зоне, и у тој сфери сарађује са Кином и другим партнерима који улажу у развој тамошње инфраструктуре.

Будући да је реч о зони која до сада није у потпуности "освојена", чији поједини делови за сада не улазе у такозвану ексклузивну економску зону ни једне од арктичких држава, западни медији све чешће пишу да би управо Арктик могао постати следеће бојно поље. Разлог за то су пре свега неоткривена минерална и енергетска богатства, јер се процењује да су залихе нафте и гаса на Арктику огромне.

image