Русија

Крим зове Саркозија: Никола да буде на челу међународне посматрачке мисије

Бивши председник Француске рекао је да је Крим историјски руска територија, да његови становници себе сматрају Русима и да је прича о његовом враћању Украјини илузија
Крим зове Саркозија: Никола да буде на челу међународне посматрачке мисијеGetty © Peter Macdiarmid

Депутат Државне думе из Севастопоља Дмитриј Белик предложио је да бивши француски председник Никола Саркози посети Крим на челу међународне посматрачке мисије и разговара са људима уместо што се говори о идејама о новом референдуму.

Раније је Саркози у интервјуу за "Фигаро" рекао да је Крим историјски руска територија, да његови становници себе сматрају Русима и да је прича о његовом враћању Украјини је илузија.

Истовремено, он сматра да је неопходно спровести референдум под надзором међународне заједнице да би се потврдило садашње стање ствари. Саркози је такође изразио идеју о одржавању сличних референдума у ​​новим регионима Русије.

"Не требају нам нови референдуми, а Саркози то зна као и било ко други. Један је већ одржан - и то је довољно. Ако је Саркози толико забринут за судбину руског Крима, онда нека води посматрачку мисију и дође на полуострво. Разговарајте са људима, видите како ће они људи који ово разумеју бити довољни", рекао је Белик за РИА Новости.

Према његовим речима, својом изјавом да је Крим историјски руска територија, Саркози заправо нуди западном свету "соломонско решење – да Крим остави иза себе и заборави заувек његов повратак Украјини".

"Можда ће се Саркози вратити у највише ешалоне власти и зато спрема Французе да је трошење на Украјину данас бескорисно, барем у покушајима да поврати полуострво које припада Русији", нагласио је руски посланик.

Крим је постао руски регион у марту 2014. након референдума након државног удара у Украјини. На референдуму је 96,77 одсто бирача на Криму и 95,6 одсто у Севастопољу било за прикључење Русији.

Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом, а многе западне земље подржавају Кијев по овом питању. Руководство Руске Федерације је више пута изјављивало да су становници Крима гласали за поновно уједињење са Русијом на демократски начин, уз пуно поштовање међународног права и Повеље УН.

Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је коначно затворено.

image