Свет

Меркелoва: Све сам урадила како бих спречила избијање рата у Украјини

Искористила сам све што ми је било на располагању, како бих спречила да дође до ове ситуације, казала је бивша немачка канцеларка
Меркелoва: Све сам урадила како бих спречила избијање рата у Украјини© Tanjug/Sebastian Willnow/dpa

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је употребила сва могућа средства која су јој била на располагању у покушају да спречи избијање руско-украјинског рата, преноси ТАСС.

"Искористила сам све што ми је било на располагању, да покушам да спречим да дође до ове ситуације", рекла је Меркелова за немачки лист "Цајт".

Додала је да је дипломатија неопходна, као и да је "веома забринута" за Украјину.

"То што није успело, не значи да је било погрешно да се покуша", нагласила је бивша канцеларка Немачке.

Она је навела да је много разговарала са бившим председником Украјине Петром Порошенком и актуелним украјинским председником Владимиром Зеленским.

"Председник Зеленски је био веома критичан према споразумима из Минска. Он је то рекао већ током своје предизборне кампање када је изјавио да их сматра неизводљивим", рекла је Меркел.

Меркелова је такође признала да су неке од њених одлука као немачке канцеларке довеле до расцепа у друштву. 

"Морала сам да се носим са ситуацијама у политици које су довеле до поделе мишљења у Немачкој", казала је.

Она је као пример навела одлуку да не затвори границе за сиријске избеглице током европске мигрантске кризе 2015. године и додала да због тога "не може да поништи одлуке које је донела из хуманитарних разлога".

Подсетимо, у интервјуу за "Цајт", објављеном 7. децембра 2022. године, бивша немачка канцеларка је изјавила да су споразуми из Минска из 2014. године били само куповина времена за Украјину.

image