Свет

Наногица или наруквица за Саркозија: Апелациони суд одбацио жалбу бившег председника Француске

Суд је такође изрекао трогодишњу забрану грађанских права за Саркозија, што га чини неподобним за јавне функције
Наногица или наруквица за Саркозија: Апелациони суд одбацио жалбу бившег председника Француске© AP Photo/Francois Mori

Апелациони суд у Паризу одбацио је жалбу бившег председника Француске Николаса Саркозија на пресуду из 2021. године за корупцију и трговину утицајем, потврђујући казну од три године затвора, пренео је Ројтерс.

У пресуди је наведено да су две године суспендоване и да ће Саркози носити електронску наруквицу, уместо да иде у затвор годину дана.

Како преносе извештачи с лица места, Саркози је у суд стигао у тамносивом оделу и изгледао је нервозно. Поздравио је своје адвокате и повремено се осмехивао када је заузео своје место пре почетка рочишта.

Како указује "Фигаро", Саркози је први председник Француске који је осуђен на затворску казну, будући да је његов бивши ментор Жак Ширак 2011. године осуђен на две године условне затворске казне у случају фиктивних послова у Паризу.

Саркозијев адвокат Тијери Херцог и бивши виши судија Жилбер Азибер такође су проглашени кривим за склапање "пакта о корупцији" са њим 2014. године и осуђени су на исту казну.

Апелациони суд је такође изрекао трогодишњу забрану грађанских права за Саркозија, што га чини неподобним за јавне функције.

Државно тужилаштво је 13. децембра затражило условну казну затвора у трајању од три године за тројицу оптужених, који су увек негирали било какву кривицу.

Према писању француског листа ова одлука је била очекивана, а Саркозију ће на јесен поново бити суђено у жалбеном поступку у случају "Пигмалион", а прети му и треће суђење јер је затражено испитивање сумње да је његова кампања 2007. године била финансирана из Либије на чијем је челу тад био Моамер ел Гадафи.

Нижи суд је 2021. прогласио Саркозија кривим за покушај да подмити судију након напуштања функције и да је трговао утицајем у размену за поверљиве информације о истрази о финансијама за његову кампању 2007. године.

Саркози (68), који је био председник Француске од 2007. до 2012. године, негирао је кривицу, али му суд није поверовао.

image