Свет

Саркози: Руси су нам потребни, као и ми њима

"Тражити од Украјине да бира између Истока и Запада чини ми се супротно историји и географији тог комплексног региона. И треба бити наиван па веровати да би пад Владимира Путина ту нешто променио", каже бивши француски председник Никола Саркози
Саркози: Руси су нам потребни, као и ми њимаwww.globallookpress.com © p34

Бивши француски председник Никола Саркози изјавио је да је потребно наћи дипломатски излаз из актуелне ситуације у Украјини, "јер је Русија сусед Европе и тако ће и остати", упозоривши да се амерички и европски интереси у овом случају разликују.  

"Руси су Словени. Они су другачији од нас. Разговор је увек тежак и изазвао је доста неспоразума у нашој заједничкој историји. Упркос томе, они су нам потребни, као и ми њима", рекао је Саркози у интервјуу за "Фигаро", додајући да је и сам имао дубока неслагања са Путином.

Он подсећа да је 2008, заједно са Ангелом Меркел, показао Русији да су свесни "црвених линија" и да су зато смо одбили пријем Украјине и Грузије у НАТО, "упркос снажном америчком притиску".

"Нисмо хтели да дозволимо Путину да упадне у антизападну параноју, која је одавно велико искушење за руске лидере", наводи Саркози. 

Путин је погрешио, оцењује, али сматра да се мора ићи даље. 

"Кажу ми да Путин није онај кога сам познавао, али нисам убеђен у то. Имао сам десетине разговора са њим. Он није ирационалан. Стога морамо да преузмемо ризик да изађемо из ћорсокака, јер по овом питању европски интереси нису усклађени са америчким", сматра Саркози. 

Каже да је идеја о вођењу рата у Украјини без директног учешћа "чудна", те да ће бити потребно да се та стратегија појасни уколико рат буде потрајао. По његовим речима, дипломатија и разговор остају једина средства да се пронађе прихватљиво решење.

"Ризикујемо да ствари измакну контроли у сваком тренутку. То буре барута може да има страшне последице", поручује.

На питање новинара да ли су у праву западни савезници када кажу да ће подржавати Украјину "до краја", Саркози се пита шта значи "до краја".

"Да ли се ради о враћању Донбаса? Поновном заузимању Крима? Или ће се ићи до Москве? Анексија Крима 2014. је очигледно кршење међународног права. Али што се тиче те територије, која је била руска до 1954. године и где се већина становништва одувек осећала Русима, мислим да је свако повлачење илузорно - чак и ако сматрам да ће за потврду постојећег стања бити неопходан неоспоран референдум, организован под строгом контролом међународне заједнице", каже бивши француски председник.

Што се тиче осталих територија на истоку и југу Украјине, оцењује да ће све зависити од развоја ситуације на терену. Украјинци ће, додаје, сигурно тражити "оно што им је неправедно одузето".

"Али ако у томе не успеју у потпуности, избор ће бити између замрзнутог конфликта - за који знамо да ће сутра неизбежно да доведе до новог сукоба - или решавања "са врха" кроз прибегавање референдумима, под строгим надзором међународне заједнице, како би се та територијална питања решила на дефинитиван и транспарентан начин", истиче Саркози. 

Украјина треба да остане неутрална 

На подсећање новинара да се Саркози једини усуђивао да каже да Украјина не треба да улази ни у Европску унију ни у НАТО, одговара да и даље мисли исто.

"Морамо прво да се договоримо шта је циљ Украјине? Да се учлани у Европску унију? Ја не мислим тако. Украјина је спона Запада и Истока. Она мора да остане таква. Дајемо лажна обећања која се неће испунити, попут оних која се деценијама дају Турској", истиче.

Он објашњава да то није само зато што "Украјина није спремна и што не испуњава услове за приступање, већ зато што треба да остане неутрална земља".

"Тражити од Украјине да бира између Истока и Запада чини ми се супротно историји и географији тог комплексног региона. И треба бити наиван па веровати да би пад Владимира Путина ту нешто променио", сигуран је Саркози. 

Када су у питању недавни немири у Француској, не дели Макроново мишљење да нико то није могао да предвиди.

"Живот у друштву захтева вертикалност, али ми данас обожавамо хоризонталност. Четрдесет година оспоравања свих власти, свих легитимитета навели су нас да мислимо да појединац има сва права, а не обавезе. Друштвене мреже су само појачале ту појаву. Наша демократија је у опасности, не због превеликог ауторитета, већ због његовог одсуства, чије штетне резултате видимо свакодневно", оцењује Саркози. 

image