Свет

Руска војска слистила "словеначке" тенкове са нацистичким ознакама

Словенија несебично учествује у америчком посредничком рату против Русије шаљући Украјини своје оружје. Заправо - не баш своје
Руска војска слистила "словеначке" тенкове са нацистичким ознакама

Влада у Љубљани је под окриљем НАТО блока украјинским оружаним снагама недавно тајно послала шест дронова, а пре тога су из Словеније пут Кијева отишли топови, пешадијска оклопна возила и 28 модернизованих тенкова М-55С. Словеначке власти су такво уплитање у амерички посреднички рат у Украјини правдале очекивањем да ће то наоружање помоћи Украјинцима да "одбране слободу", све док се пре пар дана нису појавили први снимци тужног краја првог уништеног "словеначког" тенка М-55С. Па другог. А потом и трећег…

За сада се зна да је првом тенку судбину запечатила граната "краснопољ" односно ласерски навођени пројектил калибра 152 милиметара. Видео клип је снимљен у рејону Кремина у области Луганск.

Тенком који је донирала Словенија управљали су припадници тешко десетковане 47. бригаде украјинских снага.

Иако су се на словеначким друштвеним мрежама низали злуради коментари да поклон владе премијера Роберта Голоба и "није потрајао", а још мање донео срећу Украјинцима, уследио је неочекиван обрт – посада "уништеног" тенка објавила је на Твитеру кратак снимак који треба да послужи као доказ да је гусеничар још увек у возном стању, што је понукало чак и амерички часопис "Форбс" да направи репортажу.

"Невероватно, украјински (заправо словеначки) тенк М-55С који је прошле седмице био мета директног погодка руске артиљерије, преживео је експлозију уз умерену штету", известио је Дејвид Акс за "Форбс".

"Објава посаде на друштвеним мрежама приказује оштећени, али мобилни тенк, што је доказ да је возило од 36 тона устало из мртвих. Четворочлана украјинска посада бившег словеначког тенка може за своју срећу да захвали експлозивном реактивном оклопу ЕРА који је произвео израелски ’рафаел’, а који покрива предњи лук М-55С. У суштини, ЕРА је сендвич од челика и пластичног експлозива који експлодира према ван када га погоди пројектил који се брзо креће. Експлозија усмерена у супротном правцу прекинула је експлозију усмерену на тенк…", пише "Форбс".

Тенк можда може још неко време да се "котрља" украјинским гудурама, али фотографије ипак откривају да је за борбу свакако неупотребљив. Проблем са реактивним оклопом (ЕРА) је што делује на начин контролисане експлозије. А та представља очигледан ризик за тенкове чије су куполе прекривене оптиком, радио антенама и другом осетљивом опремом.

А из видео снимака и фотографија које су објавили чланови посаде, на погођеном М-55С могуће је уочити озбиљна оштећења дневно-ноћног нишана Фотона СГС-55 словеначке производње, као и друге виталне опреме.

"Могуће је да је ЕРА спасао М-55С од потпуног уништења, али по цену борбене способности тенка. То је оно што војници зову 'мисија убијања'. Руски артиљеријски удар уклонио је М-55С из украјинског борбеног поретка. Украјинцима не преостаје ништа друго него или да поправе М-55С (што је готово немогуће, јер делова више нема) или уклоне куполу и искористе труп као основу за инжењерско возило или нешто слично.

"Украјински техничари су познати по томе што поправљају чак и тешко оштећена возила – и спашавају главне компоненте тих возила које су превише оштећене за економичну поправку", оцењује "Форбс".

Словенија бацила 42 милиона евра

Словеначки М-55С ће свакако бити тешко или немогуће поправити јер израелских делова нема на лагеру, нити је могуће набавити нишане Фотоне који се више не производе. Али оно што је разбеснело словеначке пореске обвезнике јесте чињеница да је држава свих 28 тенкова које је на миг Вашингтона и НАТО пакта морала да извади из депоа и проследи Украјини, пре неколико година богато модернизовала за сопствену војску, што је већ тада изазвало доста повика у словеначкој јавности.

Само израелска надоградња бившег совјетског Т-55 из средине 1950-их, која је завршена у касним 90. годинама прошлог века коштала је око три милиона (тадашњих) немачких марака, односно 1,5 милиона евра по "комаду".

Помножено са 28, рачуница каже да је Словенија заправо бацила 42 милиона евра на обнову ратне технике која је сада лака мета руске артиљерије на украјинском фронту.

Ни то није све - Љубљана Украјини заправо и није поклонила своје тенкове, већ тенкове које је ЈНА 1991. према договору тадашње савезне владе Анте Марковића и словеначке под вођством Алојза Петрела оставила у Словенији "на чување" до деобе заједничког наслеђа тачније окончања "југословенске оставинске расправе".

Али, потом споразум о сукцесији на ту тему није никада утаначен, а Словенија је упркос томе присвојила оно што формално и није било њено, и чак је већ поткрај 20. века "конзервиране" тенкове ЈНА послала Системској техници у Равнама у Корушкој да их обнови према нацртима који су стигли из Израела, при чему им је додат и нови израелски топ калибра 105 милиметара.

Тако је Украјина добила од Словеније 28 модернизованих а заправо југословенских тенкова М-55 којима је после израелске обнове додато слово „С“. Према договору из 1991. ти тенкови су фактички били заједничка заоставштина некадашњих република а сада држава насталих на тлу бивше Југославије, што је Словенија не само изиграла, већ и два пута профитирала – Украјинцима је поклонила нешто што није било 100 одсто њено, а приде је захваљујући том НАТО аранжману од Немачке заузврат добила 40 немачких војно-транспортних возила, и то 35 тешких утоварних камиона 8X8 и 5 цистерни за воду 8X8.

Ипак, словеначка јавност није задовољна том трампом и сматра да је Словенија спала с коња на магарца, јер је дала тенкове (које Словенија, осим 54 из доба Југославије "претеклих" М-84, више нема!) за – камионе. Да све буде горе, слике које су сами Украјинци објављивали са ратишта како би се захвалили Словенцима за великодушан дар, откриле су да су тенковима додали ознаке нацистичке 23. тенковске дивизије.

Што у држави "на сунчаној страни Алпа" није добро примљено, јер је већина Словенаца још увек поносна на партизанску заоставштину и борбу против фашизма. Отуда је јасније зашто око 35 одсто Словенаца не подржава опстанак Словеније у НАТО пакту, а сличан је постотак и упитаних да одговоре на питање: "Ко је одговоран за сукоб у Украјини?", а који сматрају да је рат изазвала Америка, а не Русија.

У последње време расте и број оних који одбацују "званичну", НАТО верзију узрока за рат у Украјини.

Руске снаге су у последњих 14 дана уништиле најмање три обновљена "словеначка" тенка М-55С. Један од огорчених коментатора је тим поводом написао: "Тај новац словеначких пореских обвезника расипа се по стратиштима Украјине без икаквог ефекта и без значајније промене тока овог прокси рата који су изазвале САД и њени савезници, а који губе Украјина и НАТО алијанса."

Корисник друштвених мрежа који је земљаке ових дана сневеселио вешћу да је уништен и трећи словеначки тенк (уз парафразу наслова култног филма "Лепа села лепо горе"), цинично је поручио:"Још један Т55С, некада власништво Словеначке војске, закључио је каријеру на источном фронту. Лепи словеначки тенкови лепо горе!".

image