Русија

Од Европе до Азије, расте глобална потражња за руским течним природним гасом

Према руској статистичкој агенцији Росстат, производња ЛНГ-а у земљи је порасла за 8,1 одсто на 32,5 милиона тона у 2022. години
Од Европе до Азије, расте глобална потражња за руским течним природним гасомwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Извоз течног природног гаса (ЛНГ) из Русије је од почетка године у сталном порасту, како у Европи, тако и у Азији, рекао је министар енергетике Русије Николај Шулгинов. 

Говорећи на Источном економском форуму (ЕЕФ) који је почео у Владивостоку у недељу, министар је потврдио да је потражња за руским гасом из гасовода до сада била већа него за ЛНГ. Међутим, то би могло да се промени будући да је извоз ЛНГ "ефикаснији и флексибилнији".

"Извоз ЛНГ се већ развија у добром правцу. Говоримо о неколико процената, али свакако. Купци широм света купују руски ЛНГ. И то не само наши нови партнери у југоисточној Азији, већ и потрошачи у Европи", рекао је Шулгинов.

Према руској статистичкој агенцији Росстат, производња ЛНГ-а у земљи је порасла за 8,1 одсто на 32,5 милиона тона у 2022.

Шулгинов је приметио да тренутна производња ЛНГ у Русији није довољна да задовољи растућу потражњу, наводећи да су држави потребне нове линије за претварање гаса у течно стање.

"Усвојили смо програм повећања производње ЛНГ-а на 100 милиона тона годишње до 2030. Велике наде полажем у Арктик ЛНГ 2, где је већ у току инсталација прве производне линије. Линија ће достићи пун капацитет (око 6,8 милиона тона) следеће године", рекао је министар.

Кина је ове године била највећи купац руског ЛНГ-а у периоду јануар-јул, а следе Шпанија и Белгија. Куповина руског ЛНГ-а у ЕУ порасла је за 40 одсто у том периоду у поређењу са истим 2021. године и за 1,7 одсто у односу на прошлу годину.

На основу тренутних трговинских токова, анализа "Глобал витнеса" предвиђа да ће земље ЕУ увести рекордне количине ЛНГ из Русије 2023. године.

image