Свет

"Њузвик": Америчка енергетска политика у Украјини подстиче нове ратове

Америчке компаније изградњом великих централизованих система, неће учинити Украјину безбеднијом, баш као што је то учинило Ирак или Авганистан
"Њузвик": Америчка енергетска политика у Украјини подстиче нове ратовеGetty © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Украјини вреба нова претња, али не из Русије, већ из Америке, пише "Њузвик" објашњавајући да америчке фирме, кријући се иза "ослобођења" Кијева од руских енергената, улажу у украјинску нафтну и гасну инфраструктуру. 

Као резултат, ови енергенти излoжиће државу већој несигурности и значајним прекидима у снабдевању, а може подстаћи и нове ратове. 

Како наводи "Њузвик", америчке енергетске компаније које користе сукоб у Украјини за своје потребе тренутно доживљавају "нафтну и гасну грозницу".

Под изговором "ослобађања" Украјине од зависности од руског увоза енергената који загађују животну средину, дошло је до наглог улагања у нафтну и гасну инфраструктуру, која ће, када буде створена, постојати још дуго.

Како наводи лист, ова нафтна и гасна грозница доводи до проблематичне зависности од "прљаве" енергије. 

Америчке компаније, истиче се у тексту, изазваће нови рат изградњом великих централизованих система, као што су то раније чиниле у другим ратним зонама. То, ипак, неће учинити Украјину безбеднијом, баш као што није учинило ни Ирак или Авганистан. 

То ће, напротив, државу учинити рањивијом. 

На пример, америчка компанија "Вестингхаус електрик" недавно је потписала меморандум са украјинском државном нуклеарном компанијом "Енергоатом" о изградњи девет нових нуклеарних блокова.

Међутим, ово је тешко "Вестингхаусова" херојска помоћ Украјни у току сукоба, додаје се у тексту.

Према једној од највећих еколошких организација у Украјини "Еко акција", нове нуклеарне јединице угрожавају безбедност Украјинаца, њихову економију и животну средину. 

Поред забринутости да би нове нуклеарне електране могле да постану мета нуклеарног тероризма, забрињава и историја лоше и дуге изградње нуклеарних електрана у Украјини, као и тоне радиоактивног отпада за чије одлагање тренутно не постоји решење. 

Ипак, како се додаје, постоји веће безбедносно питање које поставља ова америчка "грозница прљаве енергије" у Украјини. 

Сви ови амерички приступи "спасавању Украјине" и "ослобађању" зависности од Русије јачају централизовани енергетски систем. А то је управо оно што Украјини не треба, јер је њој потребна децентрализација, пише амерички портал.

Уместо изградње великих нуклеарних електрана и објеката за угаљ, гас и нафту, потребно је градити мале објекте, унапредити њихову опрему и користити обновљиву енергију, наводи аутор текста истичући да уколико Американци, као што тврде, заиста желе да помогну народу Украјине, онда ће та врста чисте реконструкција бити оно што ће земљу ставити на стабилнији пут. 

image