Русија

Песков: Путин је без конкуренције, није нам потребан дијалог с НАТО-ом

Портпарол Кремља говорио је о изборима, односима са Североатлантском алијансом, украјинској кризи, одбеглим Русима, изгубљеној самосталности ЕУ, односима са Ердоганом и све јачој Кини
Песков: Путин је без конкуренције, није нам потребан дијалог с НАТО-омwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Руски председник Владимир Путин ужива апсолутну подршку становништва, више пута до сада демонстрирао је способности да реализује своје могућности, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков у интервјуу за "РБК".

Он је додао да Путин има апсолутну подршку народа, и уколико буде одлучио да се поново кандидује на следећим председничким изборима он неће имати конкуренцију. 

Песков даље истиче да Путин још ништа није говорио по питању своје будуће кандидатуре, као и да се у Кремљу још не спремају за следеће изборе, који би требало да се одрже у првој половини следеће године. Ипак, наводи да су регионални и парламентарни избори у земљи, који су се завршили јуче, најбоље показали подршку народа владајућој партији "Јединствена Русија", и самим тим и самом Путину. 

Увек смо знали праву природу НАТО-а

Русија никада није носила ружичасте наочаре када је у питању НАТО, увек смо знали да је то алијанса која тежи конфронтацији и изазива напетост на континенту, додаје Песков. 

Стратегија Североатлантске алијансе која има за циљ сузбијање Русије је добра потврда за то и још један знак да је званични прекид комуникације са Алијансом била правилна одлука. 

"Дијалог нам у таквим условима једноставно и није потребан. Алијанса није била створена ради мира, она је била створена ради конфронтације", поручује он. 

Подсетимо, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров 18. октобра је изјавио да Москва обуставља рад своје сталне мисије при НАТО-у. Одлука је ступила на снагу 1. новембра прошле године. 

Песков још додаје да Русија данас нема отворене директне канале за комуникацију са колективним Западом, јер тамо "сада нико није спреман да прихвати било који аргумент". 

Они немају лидере, који би могли да заобиђу управљачки систем, који диригује НАТО, закључује Песков.

Нема предуслова за преговоре са Украјином, СВО нам је била последње решење

Говорећи о украјинској кризи, која траје више од годину дана, он тврди да се ни сада не виде никакве претпоставке да би у скорије време могло доћи до преговора са Кијевом.

Председник Путин више пута је изјавио да је спреман за дијалог, али Кијев не показује да је заинтересован за то, објашњава портпарол. Како је даље навео, након што је прошле године прекинут истанбулски мировни процес, тј. преговори у Турској, Кијев није показивао знаке да је спреман за дијалог. 

Ипак, из Кремља данас поручују да ће Украјина, у случају да дође до разговора, морати да прихвати нове реалије, односно, да ситуација није иста као што је била пре фебруара прошле године. 

Москва још додаје да је "Специјална војна операција била последња опција" за Русију, али да је Руска Федерација морала да се осигура и реши проблеме тако да буде сигурна да њена будућа поколења неће морати да се суочавају са нацистичким режимом у Украјини, који би се могао још наћи под окриљем НАТО-а, и то на самој граници Русије. 

Песков подсећа и да Кијев, како се чини, неће одустати од терористичких напада по територији Русије, што још једном потврђује да се СВО мора наставити.

ПВО системи и цела руска војска стичу искуство током овог сукоба, због чега се у Москви, како је речено, надају да ће моћи да одговоре на све претње са којима се земља суочава још ефикасније. 

Западњаци не могу бити посредници између Москве и Кијева

Портпарол Кремља такође тврди да Запад више не може вршити улогу посредника између Русије и Украјине, иако жели да задржи такву улогу. Западњаци су ту могућност изгубили, објашњава он. 

Као пример, Песков даље наводи немачког канцелара Олафа Шолца и председника Француске Емануела Макрона, који су, како каже, веома често предузимали кораке који нису ишли у корист њиховим земљама, већ Вашингтону

Европа је под озбиљним притиском Вашингтона, "скоро све европске престонице захватио је вирус русофобије", док су оне изгубиле самосталност, закључује он. 

Вратиће се одбегли Руси

Песков данас још поручује да сматра да ће се одбегли стручњаци из земље пре или касније вратити, када буду видели да је економија РФ у стабилном стању. 

Према његовим речима, руска економија бележи раст, а Руси данас, како каже, "не живе лоше".

"Нема сумње да постоје потешкоће, проблеми. Немогуће је да не осетимо на себи те проблеме и ту непријатељску атмосферу, у којој се налазимо. Али, без обзира на то, наши показатељи су ипак добри". 

Путин и Ердоган могу се брзо срести уколико буде потребе за тим

Није искључено да ће се руски председник Владимир Путин и његов турски колега Реџеп Тајип Ердогана поново срести како би још једном разговарали о Споразуму о житу, али још није одређен конкретан датум, рекао је портпарол Кремља. 

Према његовим речима, двојица лидера често разговарају телефоном и њихови сусрети се организују "поприлично оперативно".

Песков још поручује да није било могуће бесконачно продужавати Споразум о житу, из разлога што оно што је обећано Русији пре скоро годину дана још није испуњено. 

Кина је у многим стварима већ престигла САД

У исто време, портпарол Кремља дотакао се и Кине, поручивши да Пекинг не само да је за петама Вашингтону, већ да га је у многоме и престигао када је реч о економији.

Мултиполаран свет је реалност, закључује он.  

image