Русија

Путин кумовао руским бродовима: Модерни и моћни, најбољи у својој класи на свету

Развој флоте је од великог значаја за Русију као силу која ради на дугорочној стратегији развоја Арктика, поузданом транспорту и јачању енергетске безбедности земље, али и целог света, истакао је руски председник
Путин кумовао руским бродовима: Модерни и моћни, најбољи у својој класи на свету© kremlin.ru/ Фото: Павел Бедняков, РИА «Новости»

Нови руски бродови су способни да раде на екстремно ниским температурама, у тешким климатским условима, пролазе кроз ледене баријере и транспортују велике количине нафте и гаса, указао је председник Русије Владимир Путин на свечаности у Владивостоку, где се новим бродовима руске цивилне флоте додељују имена.

"Развој флоте је од великог значаја за нашу земљу, арктичку силу, и потребан је за спровођење наше дугорочне стратегије развоја Арктика, како бисмо обезбедили поуздан транспорт на Северном морском путу, на глобалним транспортним и логистичким рутама као и за јачање енергетске безбедности наше земље, али и целог света", истакао је председник Русије.

Један танкер ће носити име руског писца Валентина Савича Пикуља, чије је стваралаштво у великој мери посвећено руској историји, флоти и браниоцима руских далекоисточних граница, истиче Путин.

Други танкер је назван у част државника, председника Савета министара СССР Алексеја Николајевича Косигина, човека који је дао огроман допринос развоју Далеког истока, целе Руске Федерације, њене привреде, кључних индустрија и показао се као талентован организатор у време Другог светског рата, наводи он.

"Сигуран сам да ће нови бродови бити достојни ових славних имена. Ово су модерни, моћни бродови опремљени најновијом технологијом, без претеривања, једни од најбољих у својој класи на свету", наглашава председник.

Захвалио се инжењерима, пројектантима, радницима бродоградилишта "Звезда" јер су свој таленат, труд и стручно знање уложили у изградњу нових бродова и јер су радили максимално ефикасно.

"Ветар у једра и седам стопа испод кобилице", поручио је Путин пожелевши старим морнарским изразом успешну пловидбу руским бродовима.

image