Русија

Захарова: Гроси прећутао најважније о осиромашеном уранијуму

Рафаел Гроси је изјавио да употреба муниције са осиромашеним уранијумом не доводи до значајнијих радиолошких последица, али портпаролка руског МСП-а упозорава да Гроси "једноставно не говори све"
Захарова: Гроси прећутао најважније о осиромашеном уранијуму© Tanjug/Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard via AP

Осиромашени уранијум је, као тешки метал, изузетно опасан за људе и животну средину са становишта хемијске токсичности, нарочито када се користи у муницији, упозорава портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она се осврнула на речи генералног директора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаела Гросија који је нешто раније рекао да употреба муниције са осиромашеним уранијумом не доводи до значајнијих радиолошких последица. "Са становишта нуклеарне безбедности, нема значајних радиолошких последица", рекао је Гроси.

"Господин Гроси је, наравно, у праву када каже да, са становишта 'нуклеарне безбедности', нема значајних радиолошких последица. Он једноставно не говори све, а такво прећуткивање проблема је неприхватљиво", истиче Захарова.

Штета што Гроси свој коментар није допунио информацијом да, када се пробије оклоп, део са осиромашеним уранијумом се загрева и може да се запали, пише Захарова на Телеграму.

"Можда је ово изван надлежности господина Гросија као шефа ИАЕА. На ову тему се треба обратити хемичарима који ће говорити о штетности акумулације тешких метала на животну средину и здравље људи", наводи Захарова.

Она је и раније наводила да су тврдње Беле куће да гранате са осиромашеним уранијумом не представљају радиоактивну претњу "лаж или глупост".

"Вишеструки пораст онколошких обољења су на себи, несвесни последица, тестирали војници НАТО-а, пре свега Италијани, током НАТО агресије на Југославију", подсетила је Захарова.

И Кремљ је са своје стране упозорио на негативне последице истичући да Украјину чекају страшне последице са каквим се суочила Југославија након НАТО агресије.

image