Русија

Министарство спољних послова Русије: Не преговарамо са САД

Амерички саветник за националну безбедност потврдио контакте између САД и Русије у циљу смањења ризика од употребе нуклеарног оружја
Министарство спољних послова Русије: Не преговарамо са САДGettyimages.ru © Daniel Carson / Stringer

Москва не преговара са Сједињеним Америчким Државама о Украјини, рекао је новинарима заменик руског министра спољних послова Андреј Руденко одговарајући на питање новинара о комуникацији САД и Русије, преносе "РИА Новости". 

"Не, не преговарамо са њима", одговорио је.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је одбио да коментарише чланак "Вол Стрит Џорнал" часописа који је известио о наводним контактима САД и Русије, и рекао да "англосаксонске новине објављују много лажи".

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан прокоментарисао је медијске извештаје који тврде да је водио разговоре са руским званицницима. Господин Саливан није прецизирао да ли је заиста имао лични контакт са Кремљом, али је потврдио чињеницу преговора Вашингтона и Москве.

"Постојала је могућност да имамо контакте са Русијом на високом нивоу у циљу смањења ризика од употребе нуклеарног оружја, као и дефинисање последица његове могуће употребе. Нисмо обелоданили канале преко којих су ови контакти остварени да бисмо их заштитили", рекао је Саливан на Савету за спољне послове.

"Вол Стрит Џурнал" и "Ројтерс" су раније известили да је Саливан последњих месеци био у контакту са помоћником руског председника Јуријем Ушаковим и секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевим. Наводи се да циљ разговора са руским званичницима није био решавање сукоба у Украјини, већ "заштита од ризика ескалације" и одржавање канала комуникације отвореним.

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер није потврдила нити демантовала информације, али је рекла да су контакти Вашингтона са Москвом усмерени на "смањење ризика" између земаља.

image