Русија

Путин: Повећати подршку породица са децом

Руски председник најавио стварање додатних могућности и подстицаја за родитеље да иду на посао
Путин: Повећати подршку породица са децомwww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin

Председник Русије Владимир Путин је на састанку о друштвеним питањима говорио о томе да подршка породицама са децом у Русији треба да постане значајнија и делотворнија. Захтевао је од владе да држи под контролом тему прихода за породице са децом и друга социјална питања, јер породице са децом захтевају посебну пажњу и подршку. 

"Предлажем да анализирамо већ предузете мере подршке и разговарамо о томе како повећати њихову ефикасност, узимајући у обзир тренутну демографску и економску реалност, како би таква подршка државе постала значајнија, делотворнија, опипљивија за породице", рекао је Путин на састанку о друштвеним питањима.

Путин је том приликом напоменуо да се не забораве свакодневне ствари фундаменталне природе, као што су приходи породица са децом.

"Упркос најзначајнијим догађајима данашњице, никако не треба да заборавимо на наизглед свакодневне ствари, на питања фундаменталне природе. Данас ћемо размотрити веома важно, осетљиво питање, значајно за милионе наших грађана у свим регионима земље. Разговараћемо о приходима породица са децом, о њиховој динамици", изјавио је председник.

Председник Русије најавио је потребу стварања интегрисаног система подршке породицама са децом, напомињући да је главни задатак да се у таквим породицама минимизира опасност од сиромаштва.

"Понављам, главни задатак државне подршке је минимизирање опасности од сиромаштва за руске породице, како оне које планирају децу, тако и оне које већ подижу децу", нагласио је Путин.

Шеф руске државе је напоменуо да је истовремено потребно стално анализирати и прилагођавати рад таквог система, сагледати ситуацију у целини, не само демографске процесе, већ и стање на тржишту рада и динамику прихода.

"Недопустиво је да ти параметри постану ограничење за проширење породице и за одлучивање да ли ће породица имати дете или не", објаснио је он.

Том приликом руски председник најавио је потребу стварања додатних могућности и подстицаја за родитеље да иду на посао.

"Неопходно је створити додатне могућности и подстицај родитељима да одлазе на посао, усавршавају се и добијају нова добро плаћена занимања. Морамо подржати оне који желе да зараде више", објаснио је.

Власти већ дуго настоје да створе нови додатак за породице са децом, на томе раде неколико година.

"Дуго се трудимо да створимо нове бенефиције. Желим да истакнем да је био дуг пут до постизања резултата којем тежимо и који би требало да буде остварен од следеће године", рекао је Путин.

Надокнада за прво дете биће око 590 хиљада рубаља

Износ материнског капитала за прво дете у 2023. години износиће око 590 хиљада рубаља, изјавио је шеф руског Министарства рада Антон Котјаков.

"Матерински додатак ће такође бити повећан. Тако ће 2023. године његова величина за прво дете порасти на ниво од скоро 590 хиљада рубаља. За друго дете износиће скоро 780 хиљада рубаља", рекао је Котјаков на састанку.

Лидер руске државе наложио је влади да поднесе нове предлоге за убрзано повећање минималне зараде како би она премашила егзистенцијални минимум.

"Тражим од владе да поднесе низ нових предлога, укључујући предлог за убрзано повећање минималне зараде како би она знатно премашила егзистенцијални минимум. Знам да се о томе разговара у Влади", захтевао је том приликом.

Подсећамо да је у октобру Државна Дума, доњи дом руског парламента, усвојила нацрт закона којим се у медијима, на интернету, књигама, филмовима и рекламама, забрањује пропаганда нетрадиционалних сексуалних односа.

ЛГБТ пропаганда ће постати кажњива не само у случају да се она пласира малолетним лицима, већ и одраслим, када ће износ казне ипак бити нешто мањи.

image