Русија

Песков објаснио какву реформу Савета безбедности УН тражи Русија

Потребна је већа укљученост свих држава које су све гласније и све више утичу на дешавања у свету, навео је портпарол Кремља
Песков објаснио какву реформу Савета безбедности УН тражи Русија© Tanjug/Alexander Wilf, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Савет безбедности Уједињених нација треба да прође кроз реформу, којом би била "максимално повећана" његова ефикасност, будући да се ради о "изузетно важном међународном органу", рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

За то је, како је навео, "наравно потребан консензус свих учесника и, наравно, већа инклузивност када је реч управо о оним државама, које су у последње време стекле додатну улогу, које у знатно већој мери утичу на безбедност у свету, светску економију и све су гласније". 

Песков је истакао да су за реформу Савета безбедности неопходни преговори које је потребно започети што пре.

На ову тему раније су говорили и званичници из неких других држава. Више њих изјавило је да сматрају да би СБ УН требало реформисати.

Изјава Кремља подудара се са данашњим почетком седнице Генералне скупштине УН која ће трајати до 22. септембра. Руску Федерацију представљаће министар спољних послова Сергеј Лавров.

image