Свет

Њујорк: Почиње заседање Генералне скупштине УН, учествује и председник Србије

Председник Србије ће се обратити учесницима 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација у четвртак, 21. септембра
Њујорк: Почиње заседање Генералне скупштине УН, учествује и председник Србијеwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиће у Сједињеним Америчким Државама од 18. до 22. септембра, где ће учествовати на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација.

Вучић ће се у Њујорку састати са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом, председником Швајцарске Конфедерације Аланом Берсеом, председником Републике Кореје Јун Сок-јолом, председником Републике Суринам Чандрикаперсадом Сантохијем, потпредседником Европске комисије Марошем Шевчовичем, као и многобројним званичницима земаља учесница.

Председник ће присуствовати и пријему који приређује канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц.

Планиран је и одвојен сусрет председника Србије са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, као и неформални ручак за лидере Западног Балкана на позив високог представника Европске уније за спољне послове и безбедносну политику и потпредседника Европске комисије Жозепа Бореља.

Председник Србије ће се обратити учесницима 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација у четвртак, 21. септембра, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника републике.

Украјина у центру пажње

Најављено је да ће централно место овогодишњег заседања ГС УН имати сукоб у Украјини и председник Украјине Владимир Зеленски, док ће земље у развоју настојати да привуку пажњу на себе и тражити бржу акцију против сиромаштва и неједнакости.

Годишњи састанак у оквиру ГС УН одржава се у тренутку поларизације, за коју многи аналитичари оцењују да је најопаснија од Хладног рата, наводи АП.

Томе су допринели руско-украјински сукоб, који је додатно закомпликовао ионако тешке односе међу великим силама, као и пандемија, високе цене хране, погоршање климатских промена, ескалација сукоба и неуспех света да се ухвати у коштац са сиромаштвом, глађу и родном неједнакошћу.

За земље у развоју, приоритет је да подстакну светске лидере на акцију у вези са глобалним циљевима до 2030. године. Осим окончања екстремног сиромаштва и глади, ти циљеви обухватају квалитетно образовање за сву децу, родну равноправност и хитну борбу против климатских промена.

На Генералној дебати која почиње сутра, обратиће се председници, премијери и монарси из 145 земаља.

Први пут ће амерички председник Џозеф Бајден бити једини представник од пет сталних чланица Савета безбедности УН са правом вета, који ће присуствовати састанку лично.

У Њујорк не долазе кинески председник Си Ђинпинг, председник Русије Владимир Путин, француски председник Емануел Макрон, као ни Риши Сунак, који ће бити први британски премијер који после 10 година неће доћи на Генералну скупштину УН.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је да није битно присуство лидера, већ колико су њихове владе спремне да се обавежу да ће остварити циљеве УН.

И док четири водећа светска лидера шаљу ниже рангиране делегације, украјински председник Владимир Зеленски свакако ће настојати да привуче пажњу у седишту УН.

Он ће се обратити Генералној скупштини у уторак и присуствоваће седници Савета безбедности о Украјини када ће се, могуће, наћи у истој просторији са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом.

image