Русија

Захарова о Пољској и паду Украјине: Око нечега се и ми сложисмо

Услед заоштравања односа Варшаве и Кијева, Москва поручује да се никада није више слагала са нечим као са изјавом председника Пољске о томе да режим у Кијеву данас личи на дављеника
Захарова о Пољској и паду Украјине: Око нечега се и ми сложисмоwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Председник Пољске Анџеј Дуда изјавио је недавно да би кијевски режим описао нешто слично као дављеник, који се бори за живот, подсетила је данас портпаролка Министарства спољних послова РФ Марија Захарова, додајући да се никада до сада она није више слагала са њим, него што је тренутно случај око овог питања.

"Све је баш тако", каже она, али, како додаје, ту "фали један јако важан детаљ".

"Паду Украјине 'на дно' између осталог допринела је и званична Варшава, која је редовно учествовала у промени режима у тој земљи. А како украјински комшија не би испливао на површину, читав НАТО, укључујући и самилосне пољске власти, везују му терет за ноге: гранате, дронове, тенкове...", подсећа Захарова.

Портпаролка још истиче да са таквим "спасиоцима" Украјини не може бити лако, али, како каже,"правила игре требало је сазнати на обали". 

Председник Пољске, подсетимо, изјавио је не само да власти у Кијеву личе на човека који се дави, већ и да такав човек може бити опасан, јер "вас може вући на дно". 

Дављеник "може једноставно потопити спасиоца", рекао је Дуда. 

Подсетимо, односи Варшаве и Кијева у последње време су се захуктали, а један од главних разлога је тај што је Пољска једна од неколико европских држава, које су одлучиле да искључиво иду за својим националним интересима и да не поклекну притисцима савезника, те да тако поново донесу одлуку, којом се забрањује увоз украјинских житарица. 

image