Свет

Пољска може да се брани само две недеље: Владајућа странка објавила план у случају рата с Русијом

Реч је о стратешком плану одбране који је припремала влада тадашњег премијера Доналда Туска, сада предводника Грађанске платформе која покушава да спречи ПиС да освоји трећи узастопни мандат на општим изборима 15. октобра
Пољска може да се брани само две недеље: Владајућа странка објавила план у случају рата с Русијом© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski, File

Владајућа пољска националистичка партија Право и правда (ПиС) објавила је, зарад обрачуна с опозицијом, на мрежама делове државног тајног одбрамбеног плана из 2011. године где се, између осталог, помиње да је Пољска била спремна да се одрекне половине своје територије у случају рата с Русијом.

"Пажња! Тускова влада је била спремна да се одрекне пола земље у случају рата. План је претпостављао да Пољска може да се брани само две недеље и да ће непријатељ стићи на десну обалу Висле после седам дана", рекао је министар одбране Пољске Маријуш Блашчак у предизборном споту објављеном 17. септембра – на 84. годишњицу напада Совјетског Савеза на Пољску 1939.

Додао је да план јасно показује да су Лублин, Жешов или Ломжа могли бити пољска Буча, украјински град у којем се наводно догодио масакр за који су Украјинци окривили Русију.

Реч је о стратешком плану одбране који је припремала влада тадашњег премијера Доналда Туска, бившег председника Европског савета, а сада предводника Грађанске платформе која покушава да спречи ПиС да освоји трећи узастопни мандат на општим изборима 15. октобра.

Оглас је осмишљен да ојача подршку ПиС-у на истоку земље, њеном традиционалном језгру, показујући да либерали из Тускове партије не брину за њих. 

Такође има за циљ да скрене фокус јавности са скандала око ланца продаје око 250.000 пољских виза за хиљаде па чак и десетине хиљада евра унутар министарства спољних послова – неки званичници су отпуштени, а други ухапшени и оптужени због сумње да су примали мито у замену за издавање виза, констатује "Политико".

Иако поменути одбрамбени план одавно није актуелан, објављивање његових делова изазвало је пометњу пре свега међу војним званичницима из времена пре ПиС-а забринутих да њихови савезници у НАТО-у неће лако прећи преко овог скандала.

"Објављивање таквог документа подрива поверење које према нама гаје савезници. Ово доказује да смо способни за све, да можемо да издамо најдубље тајне Пољске, али и НАТО-а. Да ли неко мисли да ће НАТО тек прећи преко овога? Постоји бојазан да ће бити обелодањено још докумената о активностима Алијансе", поручио је пензионисани генерал Валдемар Скржипчак  за сајт "Виртуална Полска".

Иначе, предизборна кампања партије Право и правда фокусирана је на безбедност и националну одбрану.

"Политико" наводи да ће потрошња за одбрану ове године износити 3,9 одсто БДП-а, и самим тим бити једна од највиших у НАТО-у. Пољска по брзом поступку купује оружје, трошећи милијарде на тенкове, ракете, артиљерију, авионе и хеликоптере из САД и Јужне Кореје, али и јача домаћу индустрију. Влада планира да више него удвостручи војску на 250.000 војника са садашњих 120.000.

По анкети бриселског портала, ПиС предњачи код гласача, странку подржава 37 одсто Пољака, док Тускова Грађанска платформа заостаје за седам процената. По овим резултатима, ниједна странка неће имати довољно гласова да влада самостално.

image