Русија

Девојчица из Луганска поручила Савету безбедности УН: Зауставите убијање деце Донбаса

Фаина Савенкова замолила је Уједињене нације да не забораве да Украјина није жртва, већ земља која спроводи злочине над децом Донбаса и поручила да свету није потребан трећи светски рат већ мир
Девојчица из Луганска поручила Савету безбедности УН: Зауставите убијање деце Донбасаwww.globallookpress.com © Bai Xueqi

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров предао је ових дана снимак Фаине Савенкове, девојчице из Луганска, генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу. 

На снимку агенције "РИА Новости" девојчица се обраћа директно члановима Савета безбедности УН са молбом да се коначно заустави убијање деце у Донбасу које спроводи кијевски режим. 

Девојчица је затражила да се заустави слање војне помоћи Кијеву, тог "ужасног оружја", као и да се зауставе напади на школе и стамбене објекте у Донбасу.

"Свету није потребан трећи светски рат, свету нису потребне нове смрти невине деце", поручила је Фаина у видеу снимљеном у једној разрушеној школи Луганска. Тамо су, приликом напада украјинских снага, страдала невина деца.

Њих је, поручује Фаина, немогуће вратити у живот, као што је немогуће извршити и реконструкцију школе, која је сада срушена, а која је "преживела" и Други светски рат. 

Она се такође захвалила свима онима који данас не подржавају злочине актуелног режима у Кијеву, јер су то, како каже, злочини "против човечности". 

У разговору са руском редакцијом РТ, девојчица је истакла да је свету потребно објаснити да "Украјина није жртва, она је учесница конфликта, земља која врши злочине усмере против деце Донбаса". 

Министарство спољних послова Русије додаје да је видео снимак предат директно Гутерешу, током билатералног састанка генералног секретара УН-а и Лаврова у Њујорку. Тамо се, подсетимо, ових дана одржава Генерална скупштина организације. 

Фаина је и раније била глас потлачених у Донбасу. Она је, 2021. године, снимила видео који је такође упућен Савету безбедности УН. Тада је дванаестогодишња Фаина позвала међународну заједницу да не заборави да и деца из Донбаса имају право на мирно детињство.

Због њених порука, украјински сајт "Миротворац" уврстио ју је у списак оних који раде против Украјине. На њему се, подсетимо, недавно нашао и лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун, и то због одржавања добрих односа са Русијом.

image