Русија

Украјинци поново гранатирали Луганск британским ракетама "сторм шедоу"

Напад на престоницу ЛНР-а изведен је у раним јутарњим сатима
Украјинци поново гранатирали Луганск британским ракетама "сторм шедоу"www.globallookpress.com © Ashley Chan

Представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања ратних злочина Украјине саопштило је данас да су украјинске снаге у јутарњим сатима напале Луганск уз помоћ британских крстарећих ракета "сторм шедоу". 

"Оружане снаге Украјине двема крстарећим ракетама 'сторм шедоу' напале су Луганск" данас у 8 часова по локалном времену, саопштило је представништво ЛНР на Телеграму.

Као резултат напада, оштећено је 7 стамбених објеката, једна административна зграда и 2 аутомобила. 

Сличан напад на исти град десио се пре две дана, када су Луганск напала два борбена авиона, која су онда оборили руски ловци, саопштило је раније Министарство одбране Русије. У том нападу, шесторо деце је задобило повреде. 

Подсетимо, Лондон је последњих дана послао Кијеву "сторм шедоу" ракете након што су Украјинци уверили британско руководство да се оне неће користити за нападе на руску територију и на цивилне објекте. Уједињено Краљевство тиме је постало прва земља која је почела да снабдева Украјину оружјем које ће Украјинцима омогућити да гађају руске позиције и територију далеко иза линије фронта. САД су након тога изразиле "невероватну подршку" овој одлуци Лондона, иако, како је пренео "Политико", Вашингтон не планира да следи пример Енглеза.

Ипак, и данас и 13. маја крстареће ракете у Луганску биле су искоришћене за извођење напада на цивилне циљеве.

Упркос последњим вестима, Велика Британија данас је најавила да ће Украјини послати стотине нових дронова, чији је домет више од 200 километара и стотине пројектила противваздушне одбране. Британски министар одбране Бен Волас претходно је потврдио  да су сви тенкови "челенџер 2", који су обећани Кијеву, стигли у Украјину. Лондон данас додаје да ће Кијев добити сву обећану помоћ "током наредних месеци, док се Украјина припрема да појача свој отпор" на фронту.

image
VV inauguration
banner