Русија

Амбасадор Русије у Данској: Копенхаген се боји шта би истрага о Северном току могла да открије

Сарадња Данске и Русије по питању истраге прошлогодишњег инцидента не постоји, а Копенхаген као разлог наводи бојазан да би ова сарадња могла да угрози националну безбедност земље
Амбасадор Русије у Данској: Копенхаген се боји шта би истрага о Северном току могла да открије© Tanjug/Swedish Coast Guard via AP, File

Данска се можда боји заједничке истраге инцидента који се прошле године догодио на гасоводу Северни ток у Балтичком мору, каже за "РИА Новости" данас амбасадор Русије у Копенхагену Владимир Барбин.

Амбасадор је на ову тему за медије говорио пред прву годишњицу напада на гасовод, и том приликом поручио да није искључено да се Копенхаген боји онога шта би се могло открити, а што би могло угрозити његове односе са САД или, можда, испоруку оружја Кијеву.

Амбасадор додаје да по питању сарадње Москве и Копенхагена по овом питању још нема помака - ова сарадња једноставно не постоји. 

Данска то објашњава тиме што би оваква врста интеракције, како тамо кажу, могла да угрози националну безбедност земље. 

Ипак, руски дипломата не искључује да је прави разлог друге природе, те да се "у Копенхагену боје да ће руска страна открити нешто што би могло постати ризик за сарадњу Данске и САД у сфери безбедности или испоруку данског оружја Украјини". 

Без обзира на све, амбасадор подвлачи да Русија неће одустати од захтева да се спроведе једна објективна и интернационална истрага инцидента.

Посебна пажња, како каже, биће посвећена и томе како су целу ситуацију испратили медији, укључујући и оне стране. 

"Потребно је да међународна заједница схвати важност довођења истраге до краја, укључујући и то да се одреде кривци, спонзори, организатори и саучесници. У супротном, неће бити могуће уклонити претњу понављања терористичких напада на енергетску, транспортну и другу критички важну инфраструктуру било где на свету", закључује Барбин. 

Подсетимо, крајем септембра прошле године на гасоводима Северног тока дошло је до експлозије. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле да се ради о намерном нападу. Стручњаци процењују да се не зна када би се могло завршити са поправком цеви, поручивши да су оштећења без преседана. 

Амерички новинар Симор Херш претходно је објавио своју независну истрагу, рекавши да су експлозивне направе у јуну 2022. поставили Американци уз подршку норвешких стручњака. Пентагон је ове наводе демантовао.

Затим су се појавиле информације да је за све крив Кијев. Ово је мишљење и Хенрија Кисинџера, који је о томе разговарао и са познатим руским пранкерима. 

О томе шта је права истина још се не зна. Истрага је у току, а Швеђани обећавају да ће истрагу завршити до краја године. 

image