Русија

Русија уводи правила о очувању духовно-моралних вредности

Главна претња су екстремистичке и терористичке организације: САД, одређени медији и стране непрофитне организације, поручује се у документу
Русија уводи правила о очувању духовно-моралних вредностиwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин потписао је данас декрет, којим се потврђује и уводи закон о Основама државне политике за очување духовно-моралних вредности. Овим документом Русија показује да жели да се позиционира као држава која чува и штити традиционалне универзалне вредности, наводи се у указу.

"Претњу традиционалним вредностима представљају активности екстремистичких и терористичких организација, одређених медија, акције Сједињених Америчких Држава и других непријатељских страних држава, низ транснационалних корпорација и страних непрофитних организација, као и активности неких организација и лица на територији Русије", наводи се у тексту закона који је ступио на снагу одмах по потписивању.

Концепт "традиционалних вредности" тумачи се као скуп "моралних оријентира који обликују поглед на свет грађана Русије". То су вредности које су се преносиле са генерације на генерацију и налазе се у основи сверуског грађанског идентитета.

Ове вредности укључују појмове као што су живот, достојанство, људска права и слободе, патриотизам, служење отаџбини, високи морални идеали, јака породица, стваралачки рад, приоритет духовног над материјалним, хуманост, милост, правда, узајамна помоћ и узајамно поштовање, историјско сећање и наслеђе генерација, јединство народа Русије итд.

Све ово чини основу руског друштва, а посебну улогу у томе игра православље. Ислам, будизам, јудаизам и друге религије такође имају велики значај, јер чине саставни део разноликог историјског и духовног наслеђа Руске Федерације, наводи се у документу.

Нови указ председника Русије обезбедиће да Москва ради на очувању традиционалних вредности у различитим секторима: од образовања и науке, преко међународне сарадње.

Наводи се и да тренутна ситуација у свету захтева заштиту традиционалних вредности. Као једна од претња наводи се и пропаганда нетрадиционалних односа, која угрожава демографију, уништава концепцију брака, бори се против идеја о рађању много деце и шири деструктивна начела као што су егоизам, неморалност, неслужење отаџбини.

Русија је 2012. године забранила одржавање геј парада у наредних сто година и једна је од ретких земаља која се јавно и активно бори против нетрадиционалних вредности. Данашње ступање на снагу новог закона о очувању моралних и духовних вредности руског народа је ништа друго до реализација јасних планова Москве по овом питању. 

image