Русија

Лавров: Запад нам није нудио никав предлог за мир, осим оних које није испоштовао

Шеф руске дипломатије истиче да сваки мировни споразум мора да подразумева нове територије Руске Федерације као и њене безбедносне интересе
Лавров: Запад нам није нудио никав предлог за мир, осим оних које није испоштовао© Tanjug/AP Photo/Achmad Ibrahim, Pool

Русија није добила нове предлоге за дијалог о миру од западних земаља чије посредништво у мировним иницијативама никада није уродило плодом, истиче руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за ТАСС.

Према његовим речима, када Запад својим средствима масовне информације лансира провокативне гласине о томе да је "време за преговоре", заправо тестира спремност Русије да пристане на њихове услове.

"А њихови услови одавно су познати свима. Паузира се сукоб без икаквог договора осим привременог прекида ватре, а за то време, Украјину снабдевају новим наоружањем поред онога што је већ испоручено а што систематски уништавају руске оружане снаге", појашњава Лавров.

Логика је иста као у случају Минских споразума чији су сви потписници, осим руског лидера Владимира Путина, отворено признали да им мир није био план, додаје он.

"Хтели су да добију на времену и опскрбе кијевски режим оружјем. Да су испоштовали споразуме из Минска, био би обезбеђен територијални интегритет Украјине, што је и била суштина", прецизира он и истиче да се територијални интегритет обнавља давањем посебног статуса Донбасу – Луганској и Доњецкој народној републици.

Русија у поступцима Запада наслућује сличне планове и сада. Мада, Русија је, наставља Лавров, била спремна за договор и у априлу 2022. године, када је, на захтев Вашингтона и Лондона ипак повучена опција коју је предложила Украјина да се сукоб заустави и ситуација реши на основу пружања узајамних, поузданих безбедносних гаранција.

"У априлу смо и ми и Украјина били спремни да потпишемо споразуме и чак прекинули сукоб као гест добре воље и прераспоредили своје снаге", подсећа Лавров. Русија је спремна да размотри све озбиљне предлоге, али више нема речи о прекиду ватре током преговора, наглашава он.

Запад још увек не даје озбиљан предлог, понавља Лавров. Са друге стране, своје предлоге за мирно решење дале су афричке државе, Кина, Бразил многе друге земље.

Москва је спремна да преговара о Украјини поновио је Лавров и истакао још један услов - мора да се узме у обзир нова реалност у вези са новим регионима Руске Федерације (ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорошка област) као и интереси руске безбедности.

Русија је тај став одавно изнела и остаје при њему, наглашава шеф руске дипломатије.

Интереси руске безбедности о којима говори се односе на спречавање стварања непријатељског нацистичког режима на границама Русије, режима који је за свој циљ отворено дефинисао истребљења свега руског на оним територијама, и на Криму и у Новорусији, које су вековима освајали, уређивали и насељавали Руси, прецизира он.

Међутим, Запад наставља да кличе да "нема речи о Украјини без Украјине" и да ће "услове за почетак преговора одредити Зеленски" што је, како Лавров истиче, ћорсокак без трунке здравог разума у ​​главама оних који воде овај рат против Русије.

image