Русија

Путин честитао Дан уједињења нових региона: Нико и ништа не може да сломи нашу вољу и истину

Пре тачно годину дана, 30. септембра, десио се одлучујући, историјски и судбоносни догађај. Милиони становника Донбаса, Херсонске и Запорошке области су изабрали да буду са својом отаџбином, поручио руски лидер
Путин честитао Дан уједињења нових региона: Нико и ништа не може да сломи нашу вољу и истину© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин честитао је својим грађанима Дан уједињења Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области са Русијом.

Пре тачно годину дана, десио се одлучујући, историјски и судбоносни догађај, потписани су споразуми о пријему четири нова субјекта Федерације у састав Русије. "Милиони становника Донбаса, Херсонске и Запорошке области су изабрали да буду са својом отаџбином", истиче председник Русије.

Ту тешко извојевану, али ипак свесну и дуго очекивану и заиста народску одлуку донели су становници нових региона на референдумима који су били у пуној сагласности са међународним стандардима, истиче Путин.

Покушавали су да их застраше, да им одузму право да сами одређују своју будућност, своју судбину, да одузму оно што је свакоме драго – културу, традицију, матерњи језик, подсећа Путин.

"Покушали су да им одузму заправо све што мрзе националисти и њихови западни покровитељи, који су извршили државни удар у Кијеву 2014. године, а потом покренули прави грађански рат, терор против неистомишљеника, блокирали су градове, непрестано гарантирали и вршили репресију у Донбасу", истиче он.

Али ништа и нико не може сломити вољу милиона људи, њихову веру у истину и историјску правду, сигуран је председник.

Народ Русије је свим срцем подржао слободан и недвосмислен избор своје браће и сестара и тада истински схватио суштину - бранећи своје сународнике на територији Донбаса и Новоросије, бране саму Русију, објашњава он.

"Заједно се боримо за отаџбину, за наш суверенитет, духовне вредности и јединство, за победу. Захваљујем свим грађанима земље на овом јединству и патриотском духу", поручује Путин.

Москва данас обнавља нове територије, формира заједничку будућност, обнавља и гради школе и болнице, куће и путеве, музеје и спомен-обележја. Остали региони пружају истински братску помоћ градовима и местима Донбаса и Новоросије, истиче председник.

"Цела велика, уједињена држава ради на заједничком циљу", наглашава он.

Путин подсећа и на недавно одржане изборе у ДНР и ЛНР, у Запорошкој и Херсонској области који су допринели јачању државног, политичког и правног простора.

Људи су поново, као и на референдумима, изразили и потврдили вољу да буду уз Русију, подржали своје сународнике, оне који су вредним радом и стварним делима задобили поверење народа, рекао је он.

Додао је да предстоји много посла и да ће бити потребно спровођење обимног програма оживљавања и друштвено-економског развоја тих региона.

"И сигурно ћемо остварити своје циљеве", указује председник.

Путин се захваљује становницима нових региона што су, упркос свим искушењима, своју љубав према отаџбини сачували и пренели на своју децу.

"Захваљујући вама, вашој чврстини и одлучности, Русија је постала још јача. Ми смо један народ и заједно ћемо све пребродити и одговорити на све изазове. Срећан празник, драги пријатељи, срећан Дан уједињења са Русијом", поручује Путин.

image