Русија

Русија укинула привремена ограничења на извоз дизела

Влада Русије у потпуности враћа на снагу субвенције рафинеријама како би оне одговориле на захтеве домаће потражње, али и компензовала рафинеријама за разлику у цени овог горива у Русији и иностранству
Русија укинула привремена ограничења на извоз дизелаGetty © Mark Renders/Getty Images

Влада Русије укинула је привремена ограничења на извоз дизела морским путем, а испоруке се могу наставити под условом да се гориво допрема у луке кроз цевоводе, јавља владина прес служба.

Такозвани сиви извозници, односно компаније које не производе сопствени дизел већ извозе гориво које купују на домаћем тржишту, сада би морале да плаћају изразито високу извозну царину, наводи се у саопштењу.

Влада такође у потпуности враћа на снагу субвенције рафинеријама, како би оне одговориле на захтеве домаће потражње, али и компензовала рафинеријама за разлику у цени овог горива у Русији и иностранству, додаје се.

Привремена ограничења извоза бензина и дизел горива ступила су на снагу 21. септембра ради стабилизације домаћег тржишта, пошто су берзанске цене горива у Русији већ неколико месеци заредом бележиле рекорде.

Ту ситуацију стручњаци су објаснили, између осталог, "сивим" извозом.

image
VV inauguration
banner