Свет

"Блумберг": Саудијска Арабија купује руски дизел, свој шаље у Европу

Извоз дизела и гаса из Саудијске Арабије надмашио амерички
"Блумберг": Саудијска Арабија купује руски дизел, свој шаље у ЕвропуGetty © Justin Sullivan / Staff

Саудијска Арабија купује милионе барела руског дизела, док истовремено шаље сопствене залихе купцима у ЕУ.

Краљевина је у априлу увозила 174.000 барела дизела и бензина дневно из Русије, а у овом месецу још више, показују подаци које је прикупио "Блумберг" из аналитичке компаније "Кплер". Истовремено, Саудијска Арабија је постала највећи добављач Европе премашивши Русију.

Блискоисточна земља не шаље у Европу исто руско гориво које и увози, јер би то било у супротности са санкцијама Европске уније. Рад у рафинеријама одговоран је за раст увоза, рекао је извор. Додатно извезена горива, која су долазила из различитих делова земље, прављена су према различитим спецификацијама и често су била подложна дугорочним обавезама у снабдевању, додао је "Блумбергов" извор.

Трговински токови су само један од примера како је тржиште нафте до сада апсорбовало агресивне западне санкције – и ограничење цена – на продају руске нафте, омогућавајући да нафта и гориво из земље и даље теку у великим количинама.

Саудијска Арабија је прошлог месеца потиснула САД на друго место највећег светског извозника дизела и бензина, наводи Кплер.

Отприлике 35 одсто укупног извоза земље у априлу испоручено је у земље Европске уније и Велике Британије. Највећи део тих пошиљки потиче из саудијских лука Џубаил и Јанбу. Неке су отишле и у Африку.

Насупрот томе, бурад руског порекла стигла су у краљевске луке Рас Танура и Џизан.

Очекује се да ће увоз горива налик на дизел у Саудијску Арабију порасти са просечних 31.500 барела дневно у 2022. на око 150.000 барела дневно током остатка ове године, рекао је Иман Насери, генерални директор за Блиски исток консултантске фирме ФГЕ.

image