Свет

Нетанијаху: Тек смо почели; Хамас отворен за разговоре о примирју?

Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху изјавио је да су ваздушни удари у Гази "само почетак". Високи званичник Хамаса поручио је да је група отворена за разговоре о могућем примирју са Израелом, пошто је "постигла своје циљеве"

Трећег дана од напада Хамаса на Израел жестоки сукоб не јењава и број погинулих не престаје да расте.

Како је саопштио Војни радио Израела, до сада је више од 900 Израелаца изгубило живот, од којих најмање 85 војника. Палестинска страна је објавила да је у израелским нападима убијено 687 људи.

Након саопштења да ће након сваког израелског напада на палестински народ без упозорења бити погубљен један цивил који је у њиховом заточеништву, Хамас је за "Ал Џазиру" саопштио да је група отворена за разговоре о могућем примирју са Израелом, пошто је "постигла своје циљеве".

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је да се један број палестинских наоружаних нападача још увек налази у Израелу.

Он је поручио да су ваздушни удари у Гази "само почетак" и додао да ће држава "учинити све за Израелце који су заробљени у Гази".

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је Турска спремна да буде посредник у преговорима за окончање сукоба између Израела и Палестинаца, уколико две стране буду дале такав предлог.

Авион "Ер Србије" са српским држављанина из Тел Авива слетео је на београдски аеродром са 132 држављана Србије, који су евакуисани из Израела.

Путници, међу којима су били и ходочасници и ученици Нишке богословије који су ишли у посету Светој земљи, полетели су са аеродрома "Бен Гурион" у Тел Авиву у касним вечерњим сатима.

Недуго након њиховог полетања Хамас је ракетирао аеродром "Бен Гурион".

Израелска војска је саопштила да је покренут опсежан напад на центре Хамаса у Гази, одакле су током дана настављени велики ракетни напади на Израел. 

У данашњој ескалацији сукоб се прелио и на суседни Либан, који је због деловања палестинског крила Исламског џихада Израел гађао артиљеријом и напао војним хеликоптерима. 

Либански покрет Хезболах извео је ударе на север Израела као одговор на смрт четири своја члана, преносе медији.

Палестински Фатах позвао је данас на "ескалацију свих тачака конфронтације са израелским окупатором у свим деловима Палестине".

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи казао да је суспендована помоћ ЕУ за развој палестинских територија, након чега је Европска комисија саопштила да неће бити обуставе испоруке хуманитарне помоћи Палестинцима, већ ће бити спроведена "ревизија помоћи Палестини".

Москва је саопштила да се у Израелу користи оружје из Украјине. 

  • 9. окт 2023 • 22:35

    22:35

    САД: Можемо да подржимо и Украјину и Израел

    Министарство одбране Сједињених Америчких Држава упоредило је деловања Хамаса са потезима Исламске државе и поручило да је спремно да настави да подржава Израел.

    "Потребно је направити разлику између данашњих дешавања и других времена у сукобу Израела и Хамаса", рекао је високи званичник Министарства одбране САД и потезе Хамаса упоредио са "дивљаштвом на нивоу Исламске државе".

    На питање да ли су САД забринуте да су потрошиле муницију подржавајући Украјину, он је одговорио да је Америка у стању да подржи обе државе.

    Он је додао да је у питању "напад без преседана на Израел", и послао "чврсту поруку да САД подржавају одбрану Израела" у овом сукобу.

    Званичник је даље навео да "би противници који желе да искористе нестабилност у региону требало два пута да размисле пре него што то учине".

  • 22:33

    Бајден: Погинуло најмање 11 америчких држављана

    Најмање 11 америчких држављана је погинуло током ескалације палестинско-израелског сукоба, изјавио је председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден.

    "Нажалост, међу убијенима је најмање 11 америчких држављана, од којих су многи засновали други дом у Израелу", навео је он у писаној изјави коју је објавила Бела Кућа.

  • 22:26

    САД оптужиле Иран

    Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби оптужио је Иран да је "саучесник" у Хамасовом нападу на Израел, али је рекао да Вашингтон нема доказе који повезују Техеран са нападом.

    "Иран већ дуго подржава Хамас и друге терористичке мреже широм региона обуком о ресурсима и способностима", рекао је Џон Кирби за "Ем-Си-Ен-Би-Си".

    "И у том погледу, очигледно је да је Иран саучесник. Али, конкретних доказа о овим нападима немамо", додао је Кирби.

  • 22:13

    Шолц: Разговори о ситуацији на Блиском истоку

    Очекује се да ће вође Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске и Немачке видео-позивом расправљати о ситуацији на Блиском истоку, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.

    "САД, Британија, Француска и Немачка се слажу да ово не сме да постане пожар у региону, и зато нико не би требало да настави да подстиче терор у овој ситуацији", рекао је Шолц новинарима у Хамбургу, преноси Ројтерс.

  • 22:06

    У плану посета палестинског председника Москви

    У току су припреме за посету палестинског председника Махмуда Абаса Москви, изјавио је палестински амбасадор у Русији Абделхафиз Нофал.

    "Одржавамо свакодневне контакте са Москвом. Сада су у току припреме за посету председника Абаса Москви", рекао је амбасадор, одговарајући на питање да ли су званични контакти Палестине и Русије могући у блиској будућности, преносе "РИА Новости".

    Како је навео дипломата, палестинска страна цени став Москве по питању палестинско-израелског решења.

  • 21:55

    Ал-Касам: Нема преговора о заробљеницима док смо под ватром

    Портпарол Бригаде Ал-Касам, војног крила Хамаса, Абу Убаида рекао је да бригада "неће преговарати о питању затвореника док је под ватром".

    Он је додао да "претње и притисци" неће успети да натерају групу на преговоре, преноси "Ал Џазира".

    Абу Убаида је казао да Израел мора бити спреман да "плати цену" ако жели да заробљеници буду враћени.

  • 21:45

    Ердоган: Турска спремна да посредује између Израела и Палестинаца

    Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је Турска спремна да буде посредник у преговорима за окончање сукоба између Израела и Палестинаца, уколико две стране буду дале такав предлог.

    Он је додао да Турска може да буде и посредник у преговорима о размени талаца, преноси Ројтерс.

    "Верујемо да неће бити мира у региону без независне, суверене Палестине", рекао је Ердоган на конференцији за медије.

    Турски председник је навео да његова земља ради на припремама за слање хуманитарне помоћи у Појас Газе.

    Он је позвао Израел да "престане са бомбардовањем палестинске територије и Палестину да престане да малтретира Израелце у њиховим насељима".

  • 21:37

    Израелска војска: Преузели смо контролу над целим граничним појасом са Газом

    Портпарол израелске војске Данијел Хагри изјавио је да је војска у стању да у потпуности контролише дужину граничног појаса са Појасом Газе.

    "Никакви милитанти не могу да пређу у Израел", додао је Хагри, не наводећи да ли у Израелу још увек има милитаната или не, преноси арапски телевизијски канал "ал-Хадат".

    Авиони израелског ваздухопловства бомбардовали су 130 циљева који припадају покрету Хамас у Појасу Газе у последња три сата.

    Портпарол Палестинског Црвеног полумесеца Мухамед Абу Мусабих рекао је за "Ал Арабију" да тренутно нема сигурних места у Гази, додајући да је сектор од севера до југа под континуираним гранатирањем.

    Лист "Тајмс оф Израел" је цитирао високог израелског званичника који је рекао да ће се рат у Гази "наставити данима или недељама, а можда и дуже".

    "Напади на Газу ће бити изведени максималном снагом и у највећем опсегу, чак и ако то буде на штету израелских грађана који су тамо затворени", додао је.

  • 21:35

    Кадиров: Створите коалицију која би се успротивила бомбардовању цивила

    "Апелујем на лидере муслиманских земаља: створите коалицију и позовите оне које називате пријатељима – Европу и цео Запад – да не бомбардују цивиле под изговором уништавања милитаната", истакао је чеченски лидер Рамзан Кадиров на Телеграму.

    Кадиров је додао и да Чеченија подржава Палестину и да се противи овом рату, "који, за разлику од других сукоба, може да прерасте у нешто више".

    "И сам сам био у Израелу и наша мирна делегација је исто искусила покушаје отворене провокације, стога позивам да се заустави рат, као и било какав облик провокације. У случају да буде потребе за тим, наше јединице су спремне да, у својству мировних снага, иступе како би се успоставио ред и како би се супротставиле било каквим провокаторима", истакао је Кадиров.

  • 21:26

    Трамп: Бајден је издао Израел

    Бивши амерички председник Доналд Трамп поручио је да је актуелни председник Џозеф Бајден "издао Израел", додавши да је израелско-палестински рат најновији сукоб који је избио током Бајденове администрације.

    "Не могу да замислим како је неко ко је Јеврејин или неко ко воли Израел гласао за демократу, а камоли за овог човека. Покварени Џо Бајден је изазвао овај проблем", рекао је Трамп на скупу у Њу Хемпширу, преноси портал "Хил".

    Он је додао да је "пре мање од четири године на Блиском истоку владао мир, а да се данас дешава рат у Израелу".

    Према његовим речима, сукоб Израелаца и Палестинаца ће се сигурно "врло брзо проширити".

image