Русија

Захарова: ЕУ за циљ има ескалацију сукоба, а не преговоре

Портпаролка руског министарства спољних послова сматра да су европски позиви на преговоре – чиста реторика
Захарова: ЕУ за циљ има ескалацију сукоба, а не преговореwww.globallookpress.com © MFA Russia

Коментаришући промену реторике америчких и европских званичника, донедавно одлучних да подрже Украјину "до краја", а који сада све чешће позивају на почетак преговора између Москве и Кијева, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је све ово само реторика.

"Све акције ЕУ, укључујући програмску војну помоћ режиму у Кијеву, имају за циљ ескалацију, а не деескалацију и тражење политичког решења", прецизирала је Захарова и додала: "Ми смо отворени за разговор о начинима изласка из садашње кризе. Али важно је да сваки предлог треба да узме у обзир ситуацију на терену и да има додатну вредност за Москву."

У изјави за руски лист "Аргументи и факти" Захарова објашњава да "ове понуде" долазе јер је европским лидерима све теже да објасне својим грађанима рекордан раст цена грејања, струје и хране, прећуткујући да је све последица санкционе политике ЕУ и њених погрешних прорачуна у економском планирању. Међутим, ЕУ није спремна да слуша глас разума. 

"Вашингтон не дозвољава ЕУ и њеним земљама да воде независну спољну политику усмерену на обезбеђивање интереса својих грађана. ЕУ изгледа настоји да потпуно поткопа своју економију, да би умирила САД, пре него што своје позиве на дијалог пропрати конкретним потезима", закључила је руска званичница за "Аргументе и факте".

image