Русија

Путин: Русија и Кина деле жељу за равноправном сарадњом уз поштовање различитости

Руски лидер је на форуму "Један појас, један пут" подржао идеју стварања великог евроазијског партнерства као простора сарадње истомишљеника
Путин: Русија и Кина деле жељу за равноправном сарадњом уз поштовање различитости© kremlin.ru/ Фото: Григорий Сысоев, РИА «Новости»

Русија и Кина деле жељу за равноправном, обострано корисном сарадњом ради постизања дугорочног економског напретка и друштвеног благостања, уз поштовање права сваке државе на сопствени модел развоја, рекао је председник Русије Владимир Путин говорећи на форуму "Један појас, један пут" у Пекингу.

Путин је истакао да је кинеска иницијатива "Један појас, један пут" у складу са руским идејама о формирању великог евроазијског простора, где ће бити повезани различити интеграциони процеси, укључујући Евроазијски економски савез, преноси агенција "РИА Новости".

Русија и Кина се, као и већина земаља у свету, залажу за равноправну, обострано корисну сарадњу, како би се постигао универзално одржив и дугорочан економски напредак и друштвено благостање, уз поштовање цивилизацијске разноликости и права сваке државе на свој модел развоја, истиче Путин.

Кинеска иницијатива, покренута пре десет година, је у складу са руским идејама да се створи интеграциони круг у коме би се у потпуности обезбедила слобода трговине, улагања и рада и успоставила међусобно повезана инфраструктура, нагласио је Путин.

Русија подржава предлог да се формира велико евроазијско партнерство као простор сарадње и интеракције истомишљеника, где ће бити повезани различити интеграциони процеси, нагласио је руски председник. 

"Интеграциона агенда у свом најширем смислу је саставни део руске националне стратегије развоја и јачања нашег економског, технолошког и финансијског суверенитета, модернизације и проширења инфраструктуре", нагласио је Путин.

Шта Русија ради по том питању?

Русија је, као највећа земља на свету по територији, од озбиљног значаја за све њене партнере и пријатеље, поручио је Путин, сигуран да је развој ове области у Руској Федерацији једнако важан за партнерске државе.

Споменуо је неке од руских дугорочних планова, који већ почињу да се реализују у пракси и усклађено допуњују друге инфраструктурне пројекте у евроазији, укључујући и оне промовисане у оквиру иницијативе "Један појас, један пут", које партнерима и самој Русији омогућавају да створи јединствен транспортни и логистички оквир.

У европском делу земље Русија формира међународни коридор "Север-југ" који повезује руске луке на Балтику и Арктику са лукама на обали Персијског залива и Индијског океана. "Од нашег северног града Мурманска до иранског Бандара Абаса биће обезбеђена беспрекорна железничка комуникација", истиче Путин.

Руски председник се осврнуо и на транспортни меридијан који ће пролазити кроз уралски регион Русије и Сибира. Русија гради и железничку пругу са приступом лукама Северног леденог океана и полуострва Јамал на северу Краснојарске територије.

"Истовремено, са страним партнерима радимо на изградњи железничких праваца из Централног Сибира у јужном правцу – према Кини, Монголији, лукама Индијског и Тихог океана", каже Путин.

Сви поменути транспортни коридори са севера на југ – у европском делу Русије, у Сибиру и на истоку – отварају могућност директног повезивања и интеграције Северног морског пута са великим логистичким чвориштима на југу евроазијског континента и обалама Индијског и Тихог океана, истиче председник.

Путин је партнере Русије позвао не само да активно користе њен транзитни потенцијал, већ и да директно учествују у његовом развоју. Русија је спремна да, у том случају, обезбеди поуздано кретање кроз замрзнуту водену површину за друге бродове, комуникацију и снабдевање.

Стварање споменутих међународних и регионалних логистичких и трговинских путева објективно одражава дубоке промене које се дешавају у светској економији, нову улогу земаља Азијско-пацифичког региона, глобалног југа и других центара који расту и развијају се, поручује Путин.

Руски председник је захвалио председнику Кине на позиву и пожелео успех Кини у спровођењу планова, истичући да је велики значај то што је кинеска иницијатива, покренута пре десет година, успешна и корисна многима, а допринеће проналажењу заједничких и ефикасних решења и решењу важних регионалних и међународних проблема.

image