Свет

Шредер: САД забраниле Украјини да улази у мировне преговоре са Русијом

На мировним преговорима у марту 2022. у Истанбулу Украјинци су били спремни да преговарају о миру, али је у Вашингтону одлучено другачије, каже некадашњи канцелар Немачке
Шредер: САД забраниле Украјини да улази у мировне преговоре са Русијомwww.globallookpress.com © Belarusian Foreign Ministry

Сједињене Америчке Државе нису дозволиле Украјини да настави мировне преговоре са Русијом прошле године, рекао је бивши немачки канцелар Герхард Шредер у интервјуу за "Берлинер цајтунг", преносе "РИА Новости".

"На мировним преговорима у марту 2022. у Истанбулу са Рустемом Умеровим (украјинским министром одбране), Украјинци нису пристали на мир јер им није било дозвољено", рекао је немачки политичар.

Према његовим речима, у почетку су Украјинци били принуђени да са Вашингтоном разговарају о свим питањима везаним за преговоре. Бивши канцелар је напоменуо да је у то време Кијев био спреман да се одрекне чланства у НАТО-у и да разговара о Криму.

"Али на крају се ништа није догодило. Мој утисак: ништа није могло да се деси јер је све остало одлучено у Вашингтону", додао је Шредер.

Осим тога, европске дипломате су подбациле, приметио је политичар. Као резултат тога, Русија ће сада бити ближе повезана са Кином, што Запад није требало да дозволи, закључио је Шредер.

Како је нагласио руски председник Владимир Путин, Москва настоји да оконча сукоб у Украјини. Истовремено, западне земље стално говоре о потреби да се борба настави, повећају залихе наоружања и обуче борци Оружаних снага Украјине. Руски лидер је напоменуо да ако Украјина жели да започне дијалог, треба да поништи уредбу о забрани преговора.

Кремљ је указао да тренутно не постоје предуслови да ситуација у Украјини крене у мирољубивијем правцу. Апсолутни приоритет за Русију остаје постизање циљева Специјалне војне операције, што је у овом тренутку могуће само војним путем.

image