Русија

Москва: Русија има своје ракете које не постоје нигде у свету, не требају нам америчке

Портпарол Кремља одговорио је на изјаву бившег америчког председника Доналда Трампа да је Русија наводно украла нацрте хиперсоничне ракете од САД
Москва: Русија има своје ракете које не постоје нигде у свету, не требају нам америчке© Envato.elements.com

"Имамо своју ракету, која за сада нема аналога у свету, и притом их имамо више, не само једну. Не могу да кажем тачно да ли наша ракета спада у оно што господин Трамп сматра за 'супер дупер' ракету. Али, ми имамо добру ракету", коментарисао је портпарол руског председника Дмитриј Песков изјаву бившег америчког председника Доналда Трампа о томе да је Русија наводно украла нацрте хиперсоничне ракете од САД.

Трамп је, подсетимо, изјавио да је информација о некаквој америчкој супер ракети била украдена за време Барака Обаме, а у питању је наводно ракета која лети изузетно високом брзином. 

Москва: Знамо да је у убиство Дугине умешана Украјина и ЦИА

Руска служба одавно зна да је украјинска служба умешана у сва убиства у Русији, укључујући и оно током којег је страдала Дарја Дугина, каже данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући јучерашњу објаву "Вашингтон поста". 

Он додаје да руска служба одавно зна да америчка, али и британска служба, управљају украјинском обавештајном агенцијом, а о томе је, како каже, Москва више пута говорила. 

"Наша служба је више пута поновила да имамо информацију о томе да САД управљају украјинском обавештајном службом, а овде можемо додати и Велику Британију", изјавио је Песков. 

На Блиском истоку у току је прави рат

Коментаришући ескалацију сукоба на Блиском истоку, портпарол Кремља каже да је тамо у току прави рат и да се ситуација не смирује.

Русија за сада, како додаје, не зна тачан број својих држављана, који се налазе у заробљеништву палестинског Хамаса, а не зна се када ће они бити враћени у земљу. 

Ипак, једна ствар остаје непромењена, а то је да Москва сматра да би стварање независне палестинске државе било основа за трајно решење проблема. Притом, Песков истиче да руска страна осуђује било какав вид тероризма и саосећа са губицима обе стране. Додаје и да би Хамас требало моментално да ослободи све заробљенике:

"Сматрамо да то под хитно мора бити урађено, моментално. То је наш чврст став". 

Навикли смо на санкције, не бојимо се нових 

Русија се навикла на живот под санкцијама и због тога се и не боји нових рестрикција, рекао је још Песков, коментаришући изјаву специјалног изасланика ЕУ за санкције, Дејвида О'Саливена.

Он је, подсетимо, поручио да Унија не разматра укидање санкција против Москве, као и да оне неће бити укинуте, чак и ако дође до краја конфликта између Кијева и Москве. Такође, позвао је јавност да ове санкције остану на снази и током наредних пет до десет година. 

"Одавно, више од деценије, живимо у режиму санкција, тако да смо се поприлично добро привикли на њих. Тако да нас такве временске одреднице попут пет или десет година уопште не плаше. Као што видите, усвајамо енергичне мере које имају резултата, што нам омогућава да наставимо да се развијамо и у таквим условима, и да видимо шта ће још измислити наши противници са Запада", појаснио је Песков. 

image
VV inauguration
banner