Русија

Путин изјавио саучешће Ердогану

Портпарол Кремља Дмитриј Песов рекао је да разговор Путина и турског колеге још није планиран, али може да буде договорен за неколико сати
Путин изјавио саучешће Ердогануwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин изразио је саучешће свом турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану у вези са смрћу људи у терористичком нападу у Истанбулу, преносе РИА Новости.

"Поштовани господине председниче, примите моје најдубље саучешће у вези са трагичним последицама терористичког напада у Истанбулу. Пренесите речи искреног саучешћа и подршке породицама жртава, као и жеље за брз опоравак свима који су рањени", наводи се у телеграму објављеном на сајту Кремља.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков поручио је да разговор руског председника и његовог турског колеге Тајипа Реџепа Ердогана још није планиран, али може да буде договорен за неколико сати.

"Не још, али то може да се договори за неколико сати", рекао је Песков.

Песков је оценио да Москва и УН имају добре контакте и да су преговори између њих конструктивни, говорећи о будућности споразума о житу.

"Имамо веома добре контакте са УН, а преговори су доста конструктивни. Дијалог са УН се развија на прилично конструктиван начин", оценио је он.

Одговарајући на питање да ли се планира било какав контакт са генералним секретаром УН, портпарол Кремља је нагласио да руски председник не планира да контактира генералног секретара пре него што донесе коначну одлуку о споразуму са житом.

"Руски председник Владимир Путин још не планира разговор са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом пре него што донесе одлуку о продужењу или необнављању уговора о житу, који истиче 19. новембра", рекао је Песков.

Уговор о житу, који су 22. јула потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. Заједнички координациони центар (ЈЦЦ) у Истанбулу је одговоран за координацију кретања бродова.

Песков је нагласио да руски председник жели да се лично састане са грађанима како би разговарао о подршци мобилисаним током састанка са гувернером Тверске области Игором Рудењом. 

"Кремљ ће додатно изнети детаље о састанку Путина са грађанима у вези подршке мобилисаним, када ова намера буде спроведена у дело, ми ћемо вас додатно обавестити", закључио је Песков.

Песков је, говорећи о међуизборима у Сједињеним Америчким Државама, рекао да "је за Русију болан општи консензус америчког естаблишмента да се настави нелогична, бесна русофобија. Овај тренд је заиста тужан".

image
VV inauguration
banner