Русија

Путин: Запад режирао догађај у Махачкали, САД главни профитери глобалне нестабилности

Где је тај паук који својом мрежом покушава да обавија цео свет, упитао је председник Русије
Путин: Запад режирао догађај у Махачкали, САД главни профитери глобалне нестабилности© TANJUG/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Они који стоје иза кризе на Блиском истоку покушавају да сеју мржњу и дестабилизују и поделе наше мултиетничко друштво, изјавио је руски председник Владимир Путин током састанка са високим званичницима Руске Федерације поводом догађаја на аеродрому у Махачкали. 

"Треба знати и разумети где је корен зла. Где је тај паук који својом мрежом покушава да обавија цео свет", упитао је председник Руске Федерације.

Путин је казао да постоје покушаји дестабилизације и цепања руског друштва који долазе споља и који подразумевају коришћење софистицираних технологија.

САД и њихови сателити главни профитери сукоба

"Видимо да су на Блиском истоку, уместо да кажњавају терористе, почели да се свете по принципу колективне одговорности", додао је.

Како је истакао, морамо разумети ко организује смртоносне хаосе на Блиском истоку.

"Ова бомбардовања се никако не могу оправдати. Ко има користи од тога? Сједињене Државе и њихови сателити су главни профитери глобалне нестабилности", оценио је председник Русије.

Они који стоје иза сукоба на Блиском истоку ће искористити његове последице да поремете људе широм света, додаје.

"Кад гледамо напаћене жене и децу, докторе који умиру, стегну нам се песнице и навиру нам сузе. Али, немамо право да се руководимо емоцијама. Морамо разумети ко заиста стоји иза сукоба", наглашава председник.

Како закључује, САД не постижу резултате на бојном пољу, те стога покушавају да посеју пометњу унутар Русије.

Русија помаже Палестини у борби против оних који стоје иза трагедије

Сједињеним Државама није потребан мир у Светој земљи и зато дискредитују оне државе које доприносе решавању кризе. Како оцењује председник Руске Федерације, САД треба стални хаос на Блиском истоку.

"Чак су и УН сада на удару јер желе да зауставе сукоб у Гази", рекао је Путин закључујући да је стварање пуноправне палестинске државе кључ за решавање кризе.

Путин је рекао да се војници специјалних операција боре против зла и угњетавања, где се одлучује о будућности целог света, укључујући Палестину.

"Можемо само да помогнемо Палестини у борби против оних који стоје иза ове трагедије. Ми смо Русија и боримо се против њих у оквиру специјалне војне операције. Управо са њима. И за себе и за оне који теже правој истинској слободи".

Инцидент у Махачкали испровоцирале западне обавештајне службе

Догађаји у Махачкали су испоровоцирани путем друштвених мрежа, не само са територије Украјине, већ и од стране агената западних обавештајних служби.

Сједињене Државе и њихови сателити извлаче данак у крви из сукоба на Блиском истоку, поручио је председник.

"Вреди напоменути да амерички инвеститори очекују потпуни раст вредности акција компанија које се баве оружјем, које већ активно расту", објашњава он.

Они којима је наводно толико стало до грађана Израела би требало да спроведу истрагу шта америчке специјалне службе раде у Украјини и како настоје да покрену погроме у Русији, истакао је Путин.

"Желео бих да скренем пажњу регионалним шефовима и шефовима агенција за спровођење закона и специјалних служби на потребу јасних акција за заштиту уставног поретка, међуетничке и међуверске хармоније", навео је руски председник

Подсећамо, јуче је на овом аеродрому дошло до масовних нереда бог доласка редовног лета из Тел Авива усред погоршања ситуације на Блиском истоку. 

Неколико стотина људи ушло је на аеродром након чега су их истерали припадници полиције. Дагестанске власти и верски лидери осудили су инцидент, повезујући га са провокацијом. 

Састанку присуствују шеф владе Михаил Мишустин, председница Савета Федерације Валентина Матвијенко, председник Државне думе Вјачеслав Володин, генерални тужилац Руске Федерације Игор Краснов, шеф Истражног комитета Руске Федерације Александар Бастрикин, заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев, секретар Савета безбедности Николај Патрушев, први потпредседник Владе Андреј Белоусов, шеф Министарства спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров, шеф Министарства одбране Сергеј Шојгу, директор ФСБ  Александар Бортников, шеф руске гарде  Виктор Золотов, директор Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин и први заменик начелника Министарства унутрашњих послова Александар Горовој.

image