Русија

РТ анализа: Како је проукрајински Телеграм канал "Јутарњи Дагестан" повезан са нередима у Махачкали

Канал, који позива на "деокупацију" Дагестана, повезан је са проукрајинским личностима пре свега са бившим послаником Државне думе Иљом Пономарјовом и украјинским центром за ширење лажних вести и пропаганде (ЦИПСО)
РТ анализа: Како је проукрајински Телеграм канал "Јутарњи Дагестан" повезан са нередима у Махачкали© TANJUG/AP Photo

Од средине октобра, Телеграм канал "Јутарњи Дагестан" активно шири информације о сукобу између Израела и Хамаса. Већ тада је припремао публику за масовне акције – позивао је људе да изађу у знак подршке Палестини, не скривајући противљење Москви, са све слоганом "За оне који су против", називајући руску владом "окупаторском".

Убрзо затим све те русофобне изјаве постају јасне након што се појавила информација да је канал повезан са Оружаним снагама Украјине.

Канал је 6. јуна 2023. објавио интервју са једним од садашњих официра Оружаних снага Украјине Ахмедом Ахмедовим, замеником команданта батаљона тзв. Имам Шамил. Та јединица, у саставу Оружаних снага Украјине, уједињена је по националној линији и састоји се од Дагестанаца, који се боре против руске војске. Истовремено, Ахмедов себе назива "председником Конгреса народа Дагестана" у Украјини.

Страни агент у егзилу

Према различитим изворима, Телеграм канал "Јутарњи Дагестан" повезан је са бившим послаником Државне думе Иљом Пономарјовом, страним агентом оптуженим за ширење лажних података о акцијама руске војске и учешће у забрањеној организацији.

Након почетка Специјалне операције, Пономарјов је подсетио на себе јавним позивом на оружани устанак против власти у Руској Федерацији, прогласивши се за лидера такозване "руске владе у егзилу".

Такође је запажен по изради мапе на којој је Русија подељена на неколико аутономних области.

Али што је најважније, како преноси РТ, Пономарјов себе назива "политичким вођом" радикалних националистичких јединица Оружаних снага Украјине – Легије "Слобода Русије", "Руског добровољачког корпуса" и "Националне републиканске армије".

Након терористичког напада, у којем је убијена Дарија Дугина, Пономарјов је изјавио да су тај напад "припремили милитанти из групе Националне републиканске армије под његовом контролом".

Аутори канала су већ најавили неку врсту "свекавкаског скупа", обећавши да ће укључити становнике Ингушетије, Чеченије, Кабардино-Балкарије и Карачај-Черкесије. Ово би могла бити следећа фаза текуће информативне кампање, која неће проћи без пажње јавности.

Наиме, одмах након почетка СВО, Пономарјов је основао Телеграм канал "Фебруарско јутро", а потом је отворио истоимени медијски пројекат на руском језику у Француској под маском невладине организације.

Веза са украјинским ЦИПСО - центром за ширење лажних вести и пропаганде

Према аналитичким службама Телеграма, објаве на каналу редовно цитирају и друге проукрајинске публикације, а утврђена је и веза са Центром за информације и психолошке операције Кијева(ЦИПСО), који се назива и "Информационе трупе", чије активности имају циљ да распирују мржњу према свему што је руско.

Заједно са својим западним господарима, Украјинци преко ЦИПСА свакодневно пласирају лажне вести и пропаганду и изводе акције којима је циљ дестабилизација, посебно Русије.

Узимајући у обзир сарадњу Пономарјова са поменутим центром, његове јавне идеје о нарушавању политичке ситуације у Русији, изјавама о "агентима спавачима" који делују у Русији у интересу Оружаних снага Украјине, стварање скоро истог Телеграм канала у Дагестану се види као спровођење задатака које су западни господари поставили Пономарјову.

image