Русија

Патрушев: САД бесрамно пљачкају друге земље под изговором да штите демократију

Секретар Савета безбедности Русије говорио је о ескалацији у Израелу, као и о саботажи Северног тока
Патрушев: САД бесрамно пљачкају друге земље под изговором да штите демократијуGetty © Ian Waldie / Staff

Вашингтон наставља да бесрамно искоришћава и пљачка друге земље, под изговором борбе против тероризма и одбране демократије, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

"Под изговором да наводно штите демократске вредности и да се боре против међународног тероризма, Сједињене Државе настављају да бесрамно искоришћавају друге земље света. Упечатљив пример за то је предаторска политика према афричким државама, дестабилизација ситуације у Либији и Сирији од стране Англосаксонаца. По истој шеми су деловали у Ираку, Авганистану", казао је Патрушев током састанка у Томску.

Патрушев је додао да је током протеклих векова концепт западног колонијалног капитализма остао практично непромењен и да Англосаксонци данас покушавају да очувају неолиберални модел глобализације, заснован на неравноправним економским и политичким односима, који негира различитост интереса.

САД изазвале катастрофалну ескалацију у Израелу

Катастрофалну ескалацију на Блиском истоку изазвала је управо политика САД, а сада Вашингтон наставља да подгрева сукоб, указао је Патрушев.

"Управо је политика Вашингтона изазвала тренутну катастрофалну ескалацију на Блиском истоку и већ је довела до огромних жртава међу цивилним становништвом. САД, уместо да помогну у решавању палестинско-израелског сукоба, доприносе његовој ескалацији испоруком оружја и слањем носача авиона у регион", прецизирао је.

Америка уништила Северни ток

Патрушев се осврнуо и на саботажу Северног тока, рекавши да су САД, користећи украјинску кризу, постигле прекид економских односа Европе и Русије и елиминацију конкурената.

"Како Европа не би могла да добија гас од Русије, уништили су Северни ток 1 и 2. Своје економске проблеме решавају на рачун других земаља. Није случајно што је амерички председник Џозеф Бајден рекао да је војна помоћ Украјини и Израелу 'мудра инвестиција која ће користити америчкој безбедности за будуће генерације'", оценио је.

Сједињене Државе поступају на потпуно исти начин у Украјини, где су изазвали државни удар и "усадили" неонацистичку идеологију, претворили Украјину у полигон за војно-биолошке експерименте, затворили очи пред убиствима цивилног становништва Донбаса и припремили се за војну акцију против Русије.

"Русија је устала да заштити становништво Донбаса и није дозволила спровођење агресивних планова. Представници НАТО земаља отворено говоре да их је Русија спречила да приђу њеним границама, а да су Украјинци инструмент Запада да обузда Русију", закључио је Патрушев.

image